back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ψηφίζεται σήμερα το διυπουργικό νομοσχέδιο – Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση Μητσοτάκη/Τσίπρα

Διαβάστε επίσης

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να διασταυρώσουν σήμερα το μεσημέρι τα ξίφη τους στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του  διυπουργικού νομοσχεδίου.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης θα βρεθούν οι διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα ασυμβίβαστα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και η κυβερνησιμότητα των δήμων.

Ήδη ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν καταθέσει αίτημα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί των επίμαχων άρθρων, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί νωρίς αύριο το απόγευμα.

Την ανάγκη εξεύρεσης μιας ρεαλιστικής λύσης στο θέμα του ασύλου που θα διαμορφωθεί μέσα από μια ευρύτατη πλειοψηφία επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά επαναφέροντας την πρόταση της για εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου με δυο βελτιωτικές τροποποιήσεις.

Κάλεσε την κυβέρνηση να την αποδεχθεί διότι σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου από το Φθινόπωρο. Παράλληλα η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ τάσσεται θετικά στην ιδιωτική φύλαξη των Πανεπιστημίων και στη χορήγηση κάρτας εισόδου σε όσους έχουν σχέση με τα ιδρύματα, ωστόσο εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της στην επιβολή αστυνομοκρατίας που καταστρατηγεί το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων. «Δεν χρειάζεται η δημιουργία αστυνομικών τμημάτων Νομικής, ΑΣΟΕΕ και Παντείου» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Υπέρ της δημιουργίας ενός ένστολου σώματος Πανεπιστημιακής αστυνομίας με ειδική εκπαίδευση για την περιφρούρηση της περιουσίας των ΑΕΙ , της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του δικαιώματος έκφρασης τάχθηκε ο γραμματέας του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Τον κίνδυνο καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της κυβερνητικής παρέμβασης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επέσεισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αναφερόμενος στη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο τόνισε ότι ο πανεπιστημιακός χώρος δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τον υπόλοιπο δημόσιο χώρο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τον ασφυκτικό έλεγχο και την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, παρατήρησε ότι οι μακροχρόνιοι αντίπαλοι μοιάζουν ο ένας στον άλλο στο κατά πόσο τηρούν τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Φροϋδική ερμηνεία στα κυβερνητικά σχέδια για το πανεπιστημιακό άσυλο έδωσε με το γνωστό του αθυρόστομο τρόπο ο Κώστας Ζουράρις. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αφού κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έχει ροπή προς τη βαρβατίλα» διέγνωσε ότι η συμπολίτευση πάσχει από «λυπημένη αναφροδισία» και έχει μία «κουρασμένη, μπατιρημένη κ*ύλα». Σχολιάζοντας τέλος τα σχέδια της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας κατέφυγε σε λογοπαίγνια, μιλώντας για «φυλακές τύπου Γ’ και άντε γάμα».

Να σημειωθεί ότι έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν 124 βουλευτές, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα  αργά το μεσημέρι.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα