back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη Βουλή αντιδρώντας σε τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Διαβάστε επίσης

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στη Βουλή, η κίνηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, να καταθέσει δυο τροπολογίες λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

Η πρωτοβουλία του υπουργού εξόργισε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τη διαδικασία.

“Για απόλυτο εξευτελισμό της διαδικασίας” έκανε λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης.

Για “απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση” έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ενώ για “κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό” μίλησε ο Γραμματέας του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης.  Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν τόσο ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αυτά δεν συνέβαιναν ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ”, όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για κρίσιμες, σοβαρές και επείγουσες τροπολογίες, με τις οποίες μπαίνει πλαφόν στις υψηλές συντάξεις 4.600 ευρώ, ενώ αλλάζουν βλαπτικές και ιδεοληπτικές -όπως τις χαρακτήρισε- διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης όπως αυτή για τους βάσιμους λόγους απόλυσης που οδήγησε σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επέστρεψαν για την ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25. Έτσι δεν διεξήχθη η ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των άρθρων που αφορούν την κυβερνησιμότητα των Δήμων, το πανεπιστημιακό άσυλο και τα ασυμβίβαστα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Διεξήχθη μόνο η ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητησει το ΚΚΕ για το άρθρο 64 που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο.

Σε δηλώσεις του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για πραξικοπηματικές διαδικασίες και κατήγγειλε τη ΝΔ λέγοντας ότι αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο, καταργώντας τη φιλεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Συμπλήρωσε δε, ότι “σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι να φέρει διατάξεις μνημονίου μετά το μνημόνιο”.

Εν τω μεταξύ σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια», «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ. Τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση».
Προσθέτει ότι «καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενούς τους». «Και νομοθετούν καθ΄ υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια», σχολιάζει για την κυβέρνηση, για να συμπληρώσει πως «ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ».

 

Νωρίτερα κατά τη συζήτηση επικράτησαν υψηλοί τόνοι για το πανεπιστημιακό άσυλο, την επιτροπή ανταγωνισμού και τον επικεφαλής της ΕΥΠ.

«Ήρθε η ώρα να φωνάξουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα και ότι η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως υπογράμμισε η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση υπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την απρόσκοπτη διακίνηση ιδεών. Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πλέον δεν θα γίνονται αποδεκτές συμπεριφορές κοινών μαφιόζων και πολιτικών μπράβων στα πανεπιστήμια, ενώ παρατήρησε ότι όσοι κινδυνολογούν ότι τάχα με τη νέα διάταξη θα μπαίνει κάθε τόσο η αστυνομία στα πανεπιστήμια έχουν αποδεχτεί τις σχολές ως φρούρια που ανήκουν σε κάποιους άλλους πέραν των φοιτητών και των καθηγητών τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διασύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο, λέγοντας ότι με το έργο αυτό θα βγει περιοχή από τη σκιά της βίας και της υποβάθμισης.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υπηρετεί την οπισθοδρόμηση ενώ εμείς είμαστε εκείνοι που υπερασπιζόμαστε την πραγματική πρόοδο».

«Η ΝΔ στήνει επικοινωνιακό σόου για το άσυλο. Τα προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι τελείως διαφορετικά από ιδεολογικές εμμονές» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Έκανε λόγο για ιδεολογική εμμονή της ΝΔ που εκκινεί από την αποστροφή της στο δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει, και αναρωτήθηκε αν στα χρόνια που ίσχυσε ο νόμος Διαμαντοπούλου εξαλείφθηκαν οι παραβατικές συμπεριφορές στα πανεπιστήμια.

Εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση για το ασυμβίβαστο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, λέγοντας ότι έρχεται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και άφησε υπαινιγμούς ότι η ΝΔ επιδιώκει να σταματήσει η Επιτροπή τις έρευνες που είχε ξεκινήσει για διάφορα καρτέλ στην οικονομία και ειδικότερα για το μονοπώλιο που υπάρχει στη διανομή του τύπου. Κατηγόρησε επίσης για ακόμη μια φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή του αναφορικά με τον διοικητή της ΕΥΠ.

Τέλος προκάλεσε τον πρωθυπουργό να συστήσει εξεταστική για την υπόθεση Νovartis, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτό θα είναι το Βατερλό σας».

«Κρύβετε ότι στο Πανεπιστήμιο ΑΕ απαιτείται σιγή νεκροταφείου για να προωθηθεί η πολιτική της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω της υποταγής της εκπαίδευσης στην καπιταλιστική οικονομία», είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Υποστήριξε δε ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου σηματοδοτεί την ένταση του αυταρχισμού και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναχαιτιστούν οι αγώνες του λαού και της νεολαίας.

«Έχουμε την ευθύνη να θέσουμε ένα τέρμα στην ανομία που επικρατεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια» τόνισε κατά την παρέμβασή της για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να δοθεί ρεαλιστική λύση με ευρύτατη πλειοψηφία στήριξης».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα