back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Κρητική μπανάνα γιορτάζει

Διαβάστε επίσης

3η Γιορτή Μπανάνας Άρβης

Στην Άρβη ένα μικρό χωριό του δήμου Βιάννου Ηρακλείου Κρήτης οι κάτοικοι εδώ και μέρες βρίσκονται επί ποδός. Ετοιμάζουν τη μεγάλη γιορτή της μπανάνας που ξεκινά σήμερα 9 Αυγούστου και διαρκεί έως και τις 11 Αυγούστου 2019. Οι γυναίκες του χωριού ετοίμασαν χιλιάδες κομμάτια γλυκών με βάση την μπανάνα. Συνεργεία καθαρίζουν το χωριό, ετοιμάζουν τα περίπτερα και το φωτογραφικό υλικό, στέλνουν ανακοινώσεις στον τύπο, καλούν κόσμο.

Η 3η Γιορτή Μπανάνας Άρβης, την οποία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρβης με τη στήριξη της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Arvi_mpanana_festival

«Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του μοναδικού αυτού τοπικού προϊόντος, και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας», λέει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρβης Γιάννης Καρπαθάκης. «Είναι ένα προϊόν με σπάνια γεύση και άρωμα, χωρίς φυτοφάρμακα, το οποίο πρέπει να μπει στα σπίτια των Ελλήνων καταναλωτών. Είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνουμε το φεστιβάλ κάθε χρόνο έρχεται και περισσότερος κόσμος. Οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν γλυκά με μπανάνα λικέρ μπανάνες και άλλα εδέσματα, Θα ξεναγηθούν στους μπανανόκηπους θα γνωρίσουν τη διαδικασία της καλλιέργειας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, επίσης, παραδοσιακή μουσική, λαϊκή βραδιά, θεατρικά δρώμενα, έκθεση φωτογραφίας. Καλούμε όλο τον κόσμο να μας επισκεφθεί».

Η ιστορία της κρητικής μπανάνας

Το 1920 ο καλόγερος Λουκάς από τη Μονή Αγίου Αντωνίου Άρβης, επιστρέφοντας από τους Αγίους Τόπους, είχε κρύψει στον σκούφο του ένα φυτό μπανάνας. Έτσι ξεκινάει η καλλιέργεια μπανάνας στην Άρβη, μία καλλιέργεια που είναι συνδεδεμένη με το χωριό.

Η Άρβη

Η Άρβη είναι παραθαλάσσιο χωριό του δήμου Βιάννου Ηρακλείου με περίπου 1000 μόνιμους κατοίκους. Η μπανάνα της Άρβης είναι ποικιλία μπανάνας διάσημη σε όλη την Ελλάδα για το άρωμα και τη μοναδική της γεύση. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η παραγωγή μπανάνας, ντομάτας και κηπευτικών ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο τουριστικός τομέας με τους επισκέπτες Έλληνες και ξένους να θαυμάζουν τις αμμώδεις ακρογιαλιές της περιοχής αλλά και το επιβλητικό φαράγγι της Άρβης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα