back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ιταλία: Έκλεισε τα 80 ο Πρόντι

Διαβάστε επίσης

Τα 80ά γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα 9 Αυγούστου ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι.

Αυτήν τη σημαντική μέρα θα την περάσει στην εξοχική κατοικία του στη νήσο Έλβα με τη γυναίκα του Φλάβια και περιστοιχισμένος από τη μεγάλη “φυλή” των Πρόντι, που αριθμεί 120 μέλη, παιδιά, εγγόνια, τους αδελφούς του αλλά και τους αντίστοιχους απογόνους τους.

Γεννημένος στο Ρέτζο Εμίλια στις 9 Αυγούστου 1939, ο Πρόντι, μετά τις σπουδές του στην Οικονομία στη Μπολόνια, αναδείχθηκε σε έναν από τους διακεκριμένους καθηγητές στη βιομηχανική πολιτική. Επίσης, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και είναι μέλος του Ινστιτούτου Ερευνών του Στάνφορντ. Μαθητής και φίλος του πολιτικού Νίνο Αντρεάτα, διετέλεσε υπουργός Βιομηχανίας σε ηλικία 39 ετών στην κυβέρνηση του Τζούλιο Αντρεότι και λόγο αργότερα εκλήθη να διευθύνει την κρατική εταιρεία Iri, τον κολοσσό που στη δεκαετία του ’80 συγκορμίζει όλες τις κρατικές βιομηχανίες μέχρι την έναρξη των ιδιωτικοποιήσεων το 1994, που πρώτος αυτός ενορχήστρωσε. Ο Πρόντι διετέλεσε πρόεδρος του μεγάλου εκδοτικού οίκου Il Mulino (1974-78) και το 1981 ίδρυσε την συμβουλευτική εταιρεία Nomisma. Παράλληλα, έχει εκτενή αρθρογραφία σε μεγάλες εφημερίδες, όπως η Corriere della Sera και η Il Sole 24 Ore.

Ωστόσο, το όνομα του Πρόντι συνδέθηκε πάνω απ’ όλα με την πολιτική. Στο πρόσωπο του δεδηλωμένα πιστού καθολικού Πρόντι στηρίχθηκαν η ιταλική Αριστερά και οι πρώην Χριστιανοδημοκράτες του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) για να αντιταχθούν στο φαινόμενο Μπερλουσκόνι, το 1996. Ο Πρόντι ιδρύει τη νέα ευρεία παράταξη “Η Ελιά” και την οδηγεί στη νίκη το 1996. Όταν η Κομμουνιστική Επανίδρυση αποσύρει την υποστήριξή της από την κυβέρνησή του, το 1998 ο Πρόντι ιδρύει το δικό του κόμμα “Οι Δημοκράτες” με σήμα το γαϊδουράκι.

Το 1999 αναλαμβάνει για μία 5ετία την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το όνομά του συνδέεται με σημαντικά βήματα, την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος (ευρώ) και τη διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας, ιδίως με κράτη του πρώην Ανατολικού Μπλοκ.

Μετά το πέρας της θητείας του στις Βρυξέλλες, ο Πρόντι ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της πολιτικής στη χώρα του και το 2006 ξαναεπικρατεί στις εκλογές του Μπερλουσκόνι. Πρωτοστατεί στην ίδρυση του “Δημοκρατικού Κόμματος”, όμως το 2013 γεύεται την πικρία και την αχαριστία της πολιτικής, όταν δεν εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο η υποψηφιότητά του για Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, που προτάθηκε από τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιέρ Λουΐτζι Μπερσάνι.

«Από εδώ κι εμπρός θα κάνω μόνο τον παππού», τόνισε τότε ο Πρόντι, αναγέλλοντας ότι αποσύρεται από την πολιτική ζωή. Όχι, όμως, υπό την ευρύτερη έννοια της πολιτικής παρέμβασης, καθώς έκτοτε έχει αναλάβει σημαντικές αποστολές για λογαριασμό του ΟΗΕ στην Αφρική. Παράλληλα, δεν παραλείπει να κάνει δημόσιες παρεμβάσεις, και να συσπειρώνει τις διάφορες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Ως καθηγητής εξακολουθεί να ταξιδεύει συχνά στην Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ στο πλαίσιο του “Ιδρύματος για τη Συνεργασία Μεταξύ των Λαών”, που ο ίδιος σύστησε, εξακολουθεί να καλεί στη Μπολόνια ειδικούς από όλον τον κόσμο.

Παθιασμένος με το ποδήλατο, ο Πρόντι αγαπά και τον μαραθώνιο, εξακολουθώντας καθημερινά να καλύπτει πολλά χιλιόμετρα τρέχοντας ή ποδηλατώντας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα