back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περσείδες: Απόψε η εντυπωσιακή «βροχή» των αστεριών

Διαβάστε επίσης

Η θερινή βροχή διαττόντων αστεριών θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου προς τα χαράματα της Τρίτης, στο νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.

Εάν ο ουρανός δεν είναι συννεφιασμένος θα είναι ορατό το φαινόμενο αν και στις 15 Αυγούστου ακολουθεί πανσέληνος, οπότε η λάμψη από το φεγγάρι θα είναι έντονη και θα εμποδίσει σε ένα βαθμό την παρατήρηση των μετεώρων.

Το φαινόμενο αυτό αρχίζει αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου και πυκνώνει σταδιακά έως τις 24 Αυγούστου.

 

Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα.

Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνό μάτι τα«πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα