back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Τεράστια οικολογική καταστροφή

Διαβάστε επίσης

Η ύφεση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν από τα Ψαχνά τη νύχτα, απέδωσαν βελτιώνοντας αισθητά την εικόνα της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια που συνεχίζει να καίει για δεύτερο 24ωρο.

Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Μακρυμάλλη, που εκκενώθηκαν προληπτικά.

Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα.

 

Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος. Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής η κατάσταση της άπνοιας που υπάρχει από το πρωί βοηθά τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να είναι περισσότερο αποτελεσματικά ενώ οι πυκνοί καπνοί υπάρχουν με αλλά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με χθες.

[su_slider source=”media: 121381,121383,121384,121385,121386,121387,121388″ width=”700″ height=”460″ title=”no”]

Φωτογραφίες από Forecast Weather Greece

Στην περιοχή παραμένουν περισσότεροι από 280 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα που έχουν μεταφερθεί ενώ παράλληλα βρίσκονται δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών. Ουσιαστικός ήταν και είναι ο ρόλος της αστυνομίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκένωση των χωριών ενώ στα Ψαχνά βρίσκεται και στρατός αλλά και το ΕΚΑΒ το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή όπως επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

«Εμείς θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και να περιορίσουμε τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον καθώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης που ήταν στο μέτωπο της φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Βρισκόμαστε επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης με πρώτο μας μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και φυσικά να σωθούν οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας και νέος Περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα , Φάνης Σπανός.

«Μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε καταφέρει να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων Γιάννης Ράζος. Αυτή τη στιγμή- σύμφωνα με τον κ. Ράζο- η φωτιά έχει δύο βασικά ενεργά μέτωπα, της Πλατάνας και της Κοκκάλας, ενώ σημειώθηκε μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή Σταυρός. Ο κ. Ράζος συμπλήρωσε ότι κυρίως στην περιοχή των Ψαχνών καταγράφονται προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, τα οποία όμως- όπως είπε- σύντομα θα αποκατασταθούν.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε τον κ. Χρυσοχοΐδη για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης φωτιάς ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και συνεχίζει να είναι δύσκολη. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον σπάνιο όπως τον χαρακτήρισε συντονισμό που έχει επιδειχθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Εύβοια. «Παρα τις δύσκολες συνθήκες καταφέραμε την αποφυγή ανθρώπινης απώλειας», πρόσθεσε. Τόνισε ότι θα εξεταστεί η επέκταση της βοήθειας και από άλλες χώρες. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είπε. Τέλος επισήμανε την καλή συνεργασία των τοπικών αρχών με την Πυροσβεστική και τους άλλους φορείς.

Ο κ. Στυλιανίδης συναντάται αυτή την ώρα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πόλη των Ψαχνών δεν απειλήθηκε με όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν από όλους τους συμμετέχοντες είπε από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και επισήμανε την αξία της καλής συνεργασίας και της αλληλεγγύης που αναδείχθηκε εμπράκτως με την υπογραφή του rescEU. «Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε», κατέληξε.

«Δεν είχαμε κανένα αναπνευστικό περιστατικό ή τραυματισμό -που να οφείλεται στην πυρκαγιά- στα νοσοκομεία που εφημέρευαν χθες, στο ΓΝ Χαλκίδας, στο ΚΥ Ψαχνών. Στην περιοχή της πυρκαγιάς παραμένουν προληπτικά 3 ασθενοφόρα. Σε ετοιμότητα το ΚΥ Ψαχνών & το ΓΝ Χαλκίδας», αναφέρει με μήνυμα του στο twitter ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος χθες το απόγευμα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και αυτό που προέχει, όπως είπε, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά των περιουσιών.

Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά .

Υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, τη Χαλκιδική, την Θράκη, τις Κυκλάδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα