back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στην Εύβοια ο Κ. Μητσοτάκης: Άμεσα η καταγραφή της έκτασης της ζημιάς

Διαβάστε επίσης

Δραστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την την Εύβοια και το κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, “Όλυμπος”, όπου μετέβη προκειμένου να ενημερωθεί από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την πυρκαγιά που μαίνεται από χθες τα ξημερώματα στο κέντρο του νησιού.

Έκανε λόγο για δύσκολη και μακροχρόνια προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος και τόνισε ότι θα ζητήσει άμεση καταγραφή της έκτασης της ζημιάς, ούτως ώστε όλοι οι αγρότες να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά. «Έχω ήδη ζητήσει να υπάρξει άμεση αποτύπωση, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ, που υπέστησαν καταστροφές στην περιουσία τους και από δω και πέρα θα κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες ώστε να επιτρέψουμε στη φύση να ξεκινήσει από μόνη της το δύσκολο έργο της μακροχρόνιας αποκατάστασης της καταστροφής η οποία συντελέστηκε», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν «αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, να αντιμετωπίσουμε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» όπως είπε.

Πρώτο μέλημα του ίδιου και της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών και καθώς η αντιπυρική περίοδος φτάνει προς το τέλος της τόνισε ότι «θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία».

Συνάντηση με Χρ. Στυλιανίδη

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφράζεται έμπρακτα στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και ευχαρίστησε τον κ. Στυλιανίδη για την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ να συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, αλλά και για την προσπάθειά του για την συγκρότηση του μηχανισμού RescEU. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα μας συνοδεύει», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα στις χώρες της Μεσογείου.

Κλείνοντας ανέφερε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα στηρίξει την ενίσχυση του μηχανισμού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μπορεί να συνδράμει σε κάθε χώρα με μέσα αεροπυρόσβεσης.


Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη συμβολή και τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. «Εδώ και χρόνια, ήσουν κυριολεκτικά συμπαραστάτης, ακόμα και σε δύσκολες καμπές όπου υπήρξαν προβλήματα, η δική σου συμβουλή, η δική σου προσπάθεια με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες βοήθησε πάρα πολύ και θέλω να το πω δημοσίως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης προς τον κ. Μητσοτάκη.

Επίσης, ο Επίτροπος τόνισε πως «αυτό που έκανε εντύπωση στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και αλλού», ήταν «ένας ειλικρινά πρωτόγνωρος συντονισμός» στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι χθες δόθηκε μια πολύ σκληρή μάχη, όμως χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια της πυροσβεστικής και της αυτοδιοίκησης, αλλά και με τη βοήθεια των πολιτών αντιμετωπίστηκε η κατάσταση, χωρίς ανθρώπινες απώλειες και χωρίς να καταστραφούν σπίτια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα