back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τραγικές εικόνες σε ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Νεκρά ψάρια, λύματα και κάθε λογής απορρίμματα στις λίμνες του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Την παρέμβαση της πολιτείας για να περιέλθει η διαχείριση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος. Παράλληλα κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος μετά τις εικόνες – σοκ που είδαν το φως της δημοσιότητας με νεκρά ψάρια και χελώνες να επιπλέουν σε μολυσμένα ύδατα των λιμνών του πάρκου.

Ο δήμος Ιλίου

Ο κ. Ζενέτος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 κάνει λόγο για ανεπάρκεια έργου αλλά και έλλειψη προσωπικού και υπηρεσιών του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου με αποτέλεσμα την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και τον άμεσο κίνδυνο ανεπανόρθωτης καταστροφής του οικοσυστήματός του.

«Ο Φορέας Διαχείρισης δεν έχει στη διάθεσή του, τα μέσα προκειμένου να κρατήσει το πάρκο σε μία κατάσταση ανεκτή» τονίζει ο κ. Ζενέτος. «Εμείς το λέγαμε αυτό από την αρχή που ανέλαβε ο Φορέας. Δεν έχουν το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό, δηλαδή, γεωπόνους, δασολόγους, μηχανικούς, που χρειάζονται προκειμένου να προβλέψουν, να εκπονήσουν μελέτες και στη συνέχεια να τις υλοποιήσουν με προσωπικό, που επίσης δεν διαθέτουν. Το πάρκο πρέπει να είναι βιώσιμο και σε καλή κατάσταση, γιατί το έχει ανάγκη ο κόσμος της Αττικής».

«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο από την εμμονή των ανθρώπων, που διοικούν το πάρκο και την μανία, θα έλεγα σήμερα, να έχουν κάτι να διοικούν. Προτείνουμε το πάρκο να περιέλθει στην ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον δήμο υπάρχει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, έμπειροι υπάλληλοι στο Πράσινο, μπορούμε να βρούμε χρήματα να εξασφαλίσουμε νερό να μη καταστραφεί η πανίδα του πάρκου. Η χλωρίδα έχει καταστραφεί από καιρό. Να παρέμβει η πολιτεία και να δώσει μία λύση. Οι διοικούντες τον Φορέα δεν κάνουν τίποτα. Αυτό πρέπει να αλλάξει», καταλήγει ο δήμαρχος Ιλίου.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Από την πλευρά του ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η ανεπαρκής υδροδότηση των λιμνών, η έλλειψη τεχνικό-οικονομικών δομών και υπηρεσιών, και οι εξαιρετικά μακροχρόνιες (υποχρεωτικές εκ του νόμου), διαδικασίες για την περάτωση κάθε μεγάλου έργου, οφείλεται η κατάσταση των υδάτων του πάρκου.

Παράλληλα τονίζεται ότι μέχρι σήμερα, ο Φορέας Διαχείρισης έχει υλοποιήσει σοβαρά έργα υποδομής, από τα οποία πολλά δεν είναι εμφανή, καθώς εξελίσσει και πολλά άλλα, όπως την αποκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης του Πάρκου, την ενίσχυση του φωτισμού, την διάνοιξη περιπατητικών διαδρομών και οδεύσεων πυροπροστασίας, κ.α.

Ο Αθήνα 9.84 επικοινώνησε με τον Φορέα Διαχείρισης, ωστόσο δεν υπήρξε έγκαιρη απάντηση.

Οι πολίτες

Επικριτικά και ενδεικτικά της απαξίωσης του Πάρκου είναι και τα σχόλια που αναρτούν σε  γνωστή τουριστική ιστοσελίδα επισκέπτες του Πάρκου.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα