back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καυτός ο Σεπτέμβριος για τη Γερμανία

Διαβάστε επίσης

Θερμό αναμένεται να είναι το πολιτικό φθινόπωρο στη Γερμανία, από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Την 1η Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές στα κρατίδια της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου, στις οποίες τα δύο παραδοσιακά κόμματα –Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τα οποία συνθέτουν τον Μεγάλο Συνασπισμό- αναμένεται να υποστούν σημαντικές απώλειες. Εκλογικές απώλειες που θα έρθουν σε συνέχεια των μειωμένων ποσοστών που συγκέντρωσαν τα δύο κόμματα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Αλλαγή ηγεσίας στο SPD

Αρχές Σεπτεμβρίου λήγει και η διορία όσων επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του SPD. Για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος οι υποψήφιοι θα είναι δυάδες -ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού SPIEGEL, ο Μπόρις Πιστόριους, υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, και η Πέτρα Κέπινγκ, υπουργός Ενσωμάτωσης της Σαξονίας. Παράλληλα, ακούγονται και τα ονόματα των υψηλόβαθμων στελεχών Γκεζίνε Σβαν και Ραλφ Στέγκνερ.

Σύμφωνα πάντα με το SPIEGEL, την υποψηφιότητά του για την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών επιθυμεί να θέσει και ο Όλαφ Σολτς, ο εξαιρετικά δημοφιλής υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας. Εάν η είδηση επιβεβαιωθεί ίσως η δική του να είναι η ισχυρότερη υποψηφιότητα.

Το μέλλον του Μεγάλου Συνασπισμού

Μετά την αλλαγή τοπίου στην ηγεσία του SPD, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει να πορεύεται, δεδομένων των διαφορών που συχνά προκαλούν τριγμούς ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκλογές θα διεξαχθούν και στο κρατίδιο της Θουριγγίας στις 27 Οκτωβρίου. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να αποτελέσει μία ακόμη δοκιμασία για την CDU και το SPD.

Η ατζέντα του φθινοπώρου

Ένα θέμα που θα βρεθεί πολύ ψηλά στην γερμανική ατζέντα σε εσωτερικό επίπεδο είναι η κλιματική αλλαγή, δεδομένου ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους γερμανούς πολίτες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έπειτα και από τις θερμοκρασίες ρεκόρ που έχουν σημειωθεί στη Γερμανία το φετινό καλοκαίρι.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προκαλεί προβληματισμό και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς πολλοί διατυπώνουν την ανησυχία ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα επιβαρύνουν τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πολύτιμο κληροδότημά του στον Σολτς.

Άλλο μείζον ζήτημα αυτή την περίοδο στη Γερμανία είναι η  εισαγωγή της λεγόμενης βασικής σύνταξης που προβλέπεται στη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας και η οποία έχει στόχο να διασφαλίσει στους χαμηλοσυνταξιούχους μια πιο αξιοπρεπή διαβίωση. Οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ότι έπειτα από 35 εργάσιμα χρόνια θα πρέπει να καταβάλλεται μια κατώτατη εγγυημένη σύνταξη που να κυμαίνεται τουλάχιστον 10% πάνω από το ελάχιστο όριο διαβίωσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλα εισοδηματικά κριτήρια, όπως το εισόδημα της ή του συζύγου. Οι Χριστιανοδημοκράτες διαφωνούν, παραπέμποντας και στη συμφωνία της κυβερνητικής συνεργασίας που προβλέπει έλεγχο των οικονομικών πόρων του συνταξιούχου.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα