back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θέλει ο Τραμπ να αγοράσει την Γροιλανδία;

Διαβάστε επίσης

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξετάζουν το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αγοράσουν την Γροιλανδία. Δεν είναι, άλλωστε λίγες οι φορές που ο Ντόναλντ Τραμπ το έχει υπονοήσει μιλώντας δημοσίως.

Η είδηση δημοσιεύθηκε αρχικά από την Wall Street Journal (WSJ) χθες, η οποία επικαλέστηκε συμβούλους του αμερικανού προέδρου που παρέμειναν ανώνυμοι. Στενός συνεργάτης του Τραμπ (ο οποίος επίσης διατηρεί την ανωνυμία του) επιβεβαίωσε το γεγονός ότι αυτή η ιδέα βρίσκεται υπό εξέταση, μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press.

Σύμφωνα με την WSJ, ο αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη επίσκεψη στη Δανία -στην οποία ανήκει η Γροιλανδία- στις αρχές του επόμενου μήνα και έχει επανειλημμένως ρωτήσει τους συνεργάτες του εάν οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να την αγοράσουν. Πάντως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μία τέτοια αγορά θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων του Τραμπ με τους δανούς αξιωματούχους.

Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί του πλανήτη με έκταση τετραπλάσια από εκείνη της Γαλλίας (2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα) με μόλις 56.000 κατοίκους και είναι μια περιοχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται θεαματικά, καθώς τα 3/4 της καλύπτονται μόνιμα από πάγο. Την περίοδο 2003-2013 η τήξη των πάγων, που οδηγεί στην αύξηση του επιπέδου των θαλάσσιων υδάτων, τετραπλασιάστηκε εκεί. Τον Ιούλιο, σημειώθηκε τήξη-ρεκόρ: 12 εκατομμύρια τόνοι πάγου πλέον επιπλέουν στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, ο αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για την αυτόνομη περιοχή της Δανίας λόγω των φυσικών της πόρων και της γεωπολιτικής της σημασίας. Εκτιμάται ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική. Η στρατιωτική αεροπορική βάση Τούλε είναι η βορειότερη των ΗΠΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται αμερικανικό ενδιαφέρον για αγορά του αρκτικού νησιού. Το 1946, οι ΗΠΑ είχαν προτείνει στη Δανία το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων, ενώ φλέρταραν με την ιδέα να ανταλλάξουν εδάφη της Αλάσκα (Πολιτεία των ΗΠΑ) με στρατηγικής σημασίας τμήματα της Γροιλανδίας.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα