back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η μάχη Ελλάδας-Κύπρου στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ

Διαβάστε επίσης

Ελλάδα και Κύπρος κονταροχτυπιούνται για την κατάταξη της UEFA, και εμείς σας αναλύουμε πώς έχει η κατάσταση, με τη χώρα μας να είναι φαβορί για την 15η θέση.

Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ελληνοκυπριακών ομάδων έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα, καθώς τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν ήδη χάσει ομάδες από τις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι προκριθείσες ομάδες
Κύπρος:

Δύο είναι πλέον οι ομάδες που εκπροσωπούν την Μεγαλόνησο στην Ευρώπη, ο ΑΠΟΕΛ στο Champions League και ο Απόλλων Λεμεσού στο Europa League. Παρόλα αυτά έπεσαν και οι δύο σε ολλανδικό «τείχος», καθώς ο πρώτος θα αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Ολλανδίας και πρώην αντίπαλο του ΠΑΟΚ, Άγιαξ, και ο δεύτερος θα έρθει αντιμέτωπος με την δευτεραθλήτρια Ολλανδίας, Αϊντχόφεν.

Επομένως, αμφότεροι οι σύλλογοι θα πρέπει να κάνουν υπέρβαση για να προκριθούν στους ομίλους του UCL και του UEL, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να την προσπεράσει στην κατάταξη της UEFA. Ο ΑΠΟΕΛ βέβαια θα συνεχίσει έτσι κι αλλιώς στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Ελλάδα:

Από την άλλη μεριά την χώρα μας εκπροσωπούν τρεις ελληνικές ομάδες, με τον Ολυμπιακό να συνεχίζει την πορεία του στα playoffs του Champions League, τον ΠΑΟΚ ο οποίος έχοντας αποκλειστεί από τα προκριματικά του Champions League θα παλέψει για μία θέση στους ομίλους μέσω των playoffs του Europa League, και τέλος με την ΑΕΚ η οποία εξίσου θα παλέψει για το εισιτήριο των ομίλων του Europa μέσω των playoffs της διοργάνωσης.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ίσως το πιο δύσκολο έργο, καθώς τίθενται αντιμέτωποι με την ρωσική Κράσνονταρ των 147,65 εκατ. ευρώ, η οποία και απέκλεισε την Πόρτο στον Γ’ Προκριματικό γύρο του Champions League. Ο Ολυμπιακός πάντως έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή στους ομίλους του Εuropa League.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά», ερχόμενος από ένα γλυκόπικρο αποκλεισμό από τον Άγιαξ στον τρίτο Προκριματικό Γύρο του UCL, θα αντιμετωπίσει την Σλόβαν Μπρατισλάβας για τα playoffs του UEL.

Τέλος, η «Ένωση» προχωράει με επιτυχία το δικό της ευρωπαϊκό ταξίδι, καθώς την Πέμπτη (15/08) απέκλεισε την Κραϊόβα στον Γ’ προκριματικό γύρο του Europa, ενώ για την είσοδο στους ομίλους θα αναμετρηθεί με την ομάδα από την Τραπεζούντα, Τραμπζονσπόρ.

Οι αποκλεισμένες ομάδες
Ελλάδα:

Ατρόμητος και Άρης είναι οι δύο από τις 5 ελληνικές ομάδες που αποκλείστηκαν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και συγκεκριμένα από το Europa League.

Ο Ατρόμητος προσπάθησε για την υπέρβαση απέναντι στην πολύ ισχυρότερη Λέγκια Βαρσοβίας, με την περσινή δευτεραθλήτρια Πολωνίας να τον αποκλείει στον Γ’ Προκριματικό γύρο του UEL.

Από την άλλη πλευρά, ο Άρης «έβγαλε» μόνος του τα μάτια του εναντίον της θεωρητικά κατώτερης Μόλντε, καθώς το αποτέλεσμα της πρώτης αναμέτρησης (3-0) πρόδωσε την ομάδα της Θεσσαλονίκης, με τον Άρη όμως να αποχαιρετά την Ευρώπη με ψηλά το κεφάλι, παρά την υπερπροσπάθεια των ποδοσφαιριστών του Σάββα Παντελίδη.

Κύπρος:

ΑΕ Λεμεσού και ΑΕΚ Λάρνακας είναι οι δύο ομάδες από την Μεγαλόνησο, οι οποίες κι αυτές αποκλείστηκαν από την δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η ΑΕ Λεμεσού έχει αποκλειστεί ήδη από τον Β’ Προκριματικό γύρο του Europa League, με τον Άρη να είναι αυτός που κέρδισε τελικά το εισιτήριο στην επόμενη φάση της διοργάνωσης όπου και αποκλείστηκε από την Μόλντε.

Η ΑΕΚ Λάρνακας, είχε σχετικά πιο επιτυχημένη πορεία, καθώς κατάφερε να φτάσει μέχρι και τον τρίτο προκριματικό γύρο του UEL, όπου και αποκλείστηκε από την Γάνδη.

Η βαθμολογία
Η Ελλάδα (16η θέση), με τα αποτελέσματα των ελληνικών ομάδων την τωρινής εβδομάδας (12-18 Αυγούστου), ψαλίδισε την διαφορά με την Κύπρο (15η θέση) στους 1.375 βαθμούς.

Θυμίζουμε πως η χώρα μας είχε 5 εκπροσώπους στην Ευρώπη (2 στο Champions League και 3 στο Europa League), ενώ η Κύπρος είχε 4 εκπροσώπους (1 στο UCL και 3 στο UEL).

Επομένως, είναι αρκετά αντιληπτό πως οι 3 ελληνικές ομάδες έχουν καθαρότερο προβάδισμα, έναντι στις εναπομείνασες δύο κυπριακές, για πρόκριση στους ομίλους της εκάστοτε διοργάνωσης, δίνοντας ελπίδες για την εδραίωση της χώρας μας στην 15η θέση της επίσημης κατάταξης της UEFA. Aπλά οι βαθμοί της Ελλάδας θα διαιρούνται δια του 5 και της Κύπρου δια του 4, ενώ θα δοθούν και μπόνους πρόκρισης στους ομίλους. Η Ελλάδα έχει μια σίγουρη ομάδα τον Ολυμπιακό και η Κύπρος τον ΑΠΟΕΛ.

Μπορούμε μάλιστα να δούμε και πιο μακρυά, αφού τόσο η Δανία, όσο και η Τσεχία που προπορεύονται έχουν μόλις έναν εκπρόσωπο, ενώ εμείς μπορούμε να πάμε με 3 στους ομίλους του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ. H Δανία συνεχίζει με την Κοπεγχάγη που μπορεί να αποκλείσει την λετονική Ρίγα και να μπει στους ομίλους του Europa League, ενώ η Τσεχία έχει τη Σπάρτα Πράγας στα πλέι οφς του Τσάμπιονς Λιγκ που παίζει με την ρουμανική Κλουζ. Λογικά τόσο η Τσεχία, όσο και η Δανία θα συνεχίσουν με έναν εκπρόσωπο στους ομίλους των ευρωπαϊκών κυπέλλων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα