back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τεταμένη η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ- Υπό βροχή και πάλι στους δρόμους οι διαδηλωτές

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαδηλώσεις στο Χονγκ κόνγκ καθώς περισσότεροι από 1.000 δάσκαλοι σχολείων αψήφησαν την καταιγίδα αρχίζοντας ένα σαββατοκύριακο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για τις οποίες μερικοί ακτιβιστές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να αντιμετωπισθούν σκληρότερα από την αστυνομία στους δρόμους της πόλης.

Μετά την κλιμάκωση της βίας στη διάρκεια των λίγων τελευταίων ημέρων, οι διαδηλώσεις αυτού του σαββατοκύριακου αποτελούν δοκιμή για το αν το κίνημα διαμαρτυρίας μπορεί να διατηρήσει την ευρεία υποστήριξη που φαίνεται να διαθέτει μέχρι τώρα.

Οι διαδηλωτές λένε πως αγωνίζονται κατά της διάβρωσης της διευθέτησης «μια χώρα, δύο συστήματα», η οποία εξασφάλισε κάποια αυτονομία στο Χονγκ Κονγκ από το 1997 που η Κίνα ανέκτησε το έδαφος αυτό από τη Βρετανία.

Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας η αστυνομία επέδειξε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να καθαρίσει τους δρόμους από τους διαδηλωτές.

Η Γιου, ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών και δασκάλα μουσικής σε τοπικό δευτεροβάθμιο σχολείο, δήλωσε πως είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τους φοιτητές που διαδηλώνουν, έστω κι αν δεν συμφωνεί με όλες τις ενέργειές τους.
«Εκτιμώ το θάρρος τους και το γεγονός ότι νοιάζονται για το Χονγκ Κονγκ … είναι σίγουρα πιο θαρραλέοι από την κυβέρνησή μας», πρόσθεσε.

Η συγκέντρωση των δασκάλων είχε εγκριθεί από την αστυνομία και ήταν ειρηνική. Αφού συγκεντρώθηκαν στην συνοικία των επιχειρήσεων, έκαναν πορεία προς την κατοικία της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, της Κάρι Λαμ, φωνάζοντας το σύνθημα «Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ γνωρίζει τον νόμο και παραβιάζει τον νόμο». Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αναμένεται επίσης να κάνουν πορεία στις συνοικίες του Κοουλούν, όπου συχνάζουν έμποροι και τουρίστες από την ηπειρωτική Κίνα.

Το φιλοδημοκρατικό Μέτωπο Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο είχε οργανώσει τον Ιούνιο ειρηνικές πορείες ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, έχει προγραμματίσει άλλη μια διαμαρτυρία για αύριο, Κυριακή.

Οι ογκώδεις διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και σχεδόν δύο μήνες στο Χονγκ Κονγκ και σε πολλές περιπτώσεις με βίαιη τροπή και άγριες συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Όμως, τι ακριβώς συμβαίνει στην πρώην αυτή βρετανική αποικία;

Πότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις

Αρχικά, αφορμή για τις διαδηλώσεις στάθηκε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα ήταν εφικτή η έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα – όπου το κομμουνιστικό κόμμα ελέγχει το δικαστικό σύστημα. Οι πολίτες φοβήθηκαν πως ο νέος νόμος όχι μόνο θα χρησιμοποιείτο από τις αρχές για τη στοχοποίηση αντιφρονούντων και ακτιβιστών, αλλά και θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολιτικής της «μιας χώρας, δύο συστημάτων», διαβρώνοντας το καθεστώς πολιτικών δικαιωμάτων που απολάμβαναν οι πολίτες μετά την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα, το 1997. Από τις αρχές του Ιουνίου, εκατομμύρια άνθρωποι πλημμυρίζουν τους δρόμους του κομβικού κινεζικού λιμανιού, παραλύοντας την πόλη.
Η άγρια καταστολή των ειρηνικών κινητοποιήσεων από την αστυνομία, με την εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων, καθώς και η μερική τύφλωση μίας διαδηλώτριας, σύντομα ενίσχυσαν το κίνημα, δίνοντας του ευρύτερο συμβολισμό.

Τι επιδιώκουν οι διαδηλωτές

Υπό την πίεση των γεγονότων, η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ εξαναγκάστηκε στην αναστολή του νομοσχεδίου. Ωστόσο, οι διαδηλωτές απαιτούν περισσότερα. Και, πέραν της λαϊκής απαίτησης για παραίτηση της Λαμ, οι διαδηλωτές αξιώνουν:

• Την πλήρη απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου
• Την αφαίρεση της λέξης «ταραχές» που έχει συνδεθεί με τις ογκώδεις κινητοποιήσεις.
• Την άνευ όρων απελευθέρωση των συλληφθέντων και την απόσυρση κάθε κατηγορίας εις βάρος τους.
• Την ανεξάρτητη έρευνα για τη δράση της αστυνομίας
• Την εφαρμογή καθολικής ψηφοφορίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα