back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ διασχίσει τον Ατλαντικό

Διαβάστε επίσης

Την προηγούμενη Τετάρτη σάλπαρε από το Πλίμουθ της Βρετανίας η Γκρέτα Τούνμπεργκ με στόχο να διασχίσει τον Ατλαντικό με το ιστιοφόρο Malizia και να φτάσει στη Νέα Υόρκη.

Την 16χρονη σουηδή περιβαλλοντική ακτιβίστρια συνοδεύουν ο γερμανός ιστιοπλόος Μπόρις Χέρμαν, ο συγκυβερνήτης του Πιέρ Κασιράγκι, ο πατέρας της, ο οποίος την ακολουθεί σε κάθε της βήμα, καθώς και ένας σκηνοθέτης και σεναριογράφος που καταγράφει τον διάπλου.

Το υπερατλαντικό ταξίδι δεν γίνεται για λόγους αναψυχής. Το μήνυμα που επιδιώκει να στείλει η Τούνμπεργκ είναι διττό: είναι κατά των μετακινήσεων με αεροπλάνο, διότι είναι εξαιρετικά ρυπογόνες και το συγκεκριμένο πλοίο παράγει μηδενικούς ρύπους.

Το Malizia είναι ιστιοπλοϊκό αγώνων και, ως εκ τούτου, στερείται βασικών ανέσεων. Η ενέργεια που απαιτείται για την πλοήγηση και την επικοινωνία παράγεται εξ ολοκλήρου από ηλιακά πάνελ. Επίσης, δεν υπάρχει τουαλέτα και ντουζιέρα. «Δεν είναι ιδιαίτερα πολυτελές, αλλά δεν χρειάζομαι ανέσεις. Το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα κρεβάτι και κάποια βασικά πράγματα. Πιστεύω ότι θα έχει πλάκα, θα έχει επίσης πλάκα που θα είμαι έτσι απομονωμένη και περιορισμένη», δήλωσε η Τούνμπεργκ.

Το ταξίδι συμπίπτει χρονικά με την πρώτη επέτειο από την έναρξη της οικολογικής δράσης της 16χρονης. Στις 20 Αυγούστου του 2018 διαδήλωσε για πρώτη φορά έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, αξιώνοντας πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και την τήρηση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Έτσι γεννήθηκε το παγκόσμιο μαθητικό κίνημα Fridays for Future, στο πλαίσιο του οποίου κάθε Παρασκευή χιλιάδες μαθητές κατεβαίνουν στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων ανά τον πλανήτη.

Ιδιαίτερα δραστήρια θα είναι η 16χρονη το φθινόπωρο. Αναμένεται να συμμετάσχει σε μια σειρά συνόδων κορυφής, εκδηλώσεων και διαδηλώσεων για την προστασία του κλίματος. Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη και τον Δεκέμβριο στην ετήσια Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στη Χιλή. Στο μεσοδιάστημα θα συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και θα έχει σειρά συναντήσεων με άλλους ακτιβιστές, μεταξύ άλλων σε Καναδά και Μεξικό.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα