back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μετά το 2021 η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για 8,5 εκατ. φορολογούμενους

Διαβάστε επίσης

Σε μετάθεση για μετά το 2021 φαίνεται πως οδηγείται το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση, από του χρόνου, των τεκμηρίων διαβίωσης στη φορολογία εισοδήματος για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους , μετά από τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι δανειστές.

Όπως υποστήριξαν, πρόκειται για ένα αποτελεσματικό μέτρο για την εφορία με το οποίο πιάνονται στα “δίχτυα” της τουλάχιστον 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι,που αποκρύπτουν κάθε χρόνο εισοδήματα, όπως χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες,εισοδηματίες , αγρότες αλλά και μισθωτοί και συνταξιούχοι. Εκτός των άλλων πρόκειται για ένα μέτρο έμμεσης φορολόγησης το οποίο αποφέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2 δις ευρώ το χρόνο,από τα 8,5 δις ευρώ που εισπράττονται από την φορολογία εισοδήματος.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η κατάργησή των τεκμηρίων διαβίωσης (ισχύουν από το 1978) για τον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν θα αντικατασταθεί με ένα σύστημα φορολόγησης μέσω της χρήσης έμμεσων τεχνικών ελέγχου(έσοδα-δαπάνες) για τα δηλούμενα εισοδήματα στην εφορία.

Ωστόσο,όπως αναγνωρίζεται πλέον,δεν έχουν δρομολογηθεί επαρκώς οι αναγκαίες παρεμβάσεις που απαιτούνται στο φορολογικό σύστημα ώστε να μπορέσει το νέο μέτρο να αποδώσει απτά αποτελέσματα, όπως ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης. Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου εισοδημάτων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων απαιτούν, μεταξύ άλλων, την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές επιχειρήσεων με πελάτες και προμηθευτές,την κατάργηση των χειρόγραφων βιβλίων και στοιχείων και την αντικατάστασή τους με την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων,γεγονός που ,εκτός των άλλων, θα οδηγήσει και στην κατάργηση από τα λογιστήρια της υποχρεωτικής υποβολής ανά τρίμηνο,εξάμηνο η έτος συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών -πελατών,αλλά και την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxis.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα