back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέα κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Διαβάστε επίσης

To θέμα του Ελληνικού επανέρχεται  σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και, όπως όλα δείχνουν, την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Όπως είχε γίνει γνωστό από την πρώτη συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τους δημοσιογράφους την 1η Αυγούστου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το Ελληνικό θα τροποποιηθεί και για τον λόγο αυτό θα επανεισαχθεί το θέμα στο ΚΑΣ. Θα συζητηθεί επίσης και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αφού αυτό είναι το αρμόδιο για κρίνει το ζήτημα των τεσσάρων κτιρίων στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.

Η κοινή υπουργική απόφαση, η οποία είχε εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας από την προηγούμενη κυβέρνηση, απαιτούσε γνωμοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούσαν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α., καθώς και έγκριση σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

Οι όροι της ΚΥΑ που αναμένεται να συζητηθούν

Η ΚΥΑ έθετε όρους στον επενδυτή για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όροι που πιθανόν να τεθούν εκ νέου προς συζήτηση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Μεταξύ άλλων προβλεπόταν ότι κατά την πρώτη πενταετία από την έναρξη των εργασιών έπρεπε να εκπονηθούν με δαπάνη του επενδυτή και να κατατεθούν προς έγκριση στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ  μελέτες για την προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση των μνημείων και των νεωτέρων μνημείων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής καθώς και για αρχαιότητες οι οποίες ενδεχομένως αποκαλυφθούν κατά τις τεχνικές εργασίες κατασκευής. Επιπλέον προβλεπόταν πριν την έναρξη οποιουδήποτε τεχνικού έργου να προηγείται η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τέλος ο επενδυτής όφειλε κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εντός κτηριακών ενοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής να λαμβάνει  γνωμοδότηση και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ με νέα σύνθεση και πρόεδρο τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού, Γεώργιο Διδασκάλου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα