back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο ιός του Δυτικού Νείλου “στέρεψε ”τις αιμοδοσίες – Έκκληση των θαλασσαιμικών

Διαβάστε επίσης

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις αίματος σε όλη τη χώρα εξαιτίας της μειωμένης προσέλευσης αιμοδοτών λόγω καλοκαιριού, λόγω αποκλεισμού πολλών περιοχών από την αιμοδοσία για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, αλλά και εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων στο ΕΚΑΒ.

Ελλείψεις αίματος που έχουν ως αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερες μονάδες οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, ή ακόμα και καθόλου.

Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή στην οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από κουνούπια, οι αιμοδοσίες έχουν “στραγγίσει” από αίμα, με αποτέλεσμα δεκάδες πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία να υπομεταγγίζονται.

Οι ελλείψεις που καταγράφονται κάθε καλοκαίρι τείνουν να αποτελούν μια θλιβερή όσο και επικίνδυνη για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς ρουτίνα. Ενδεικτικά στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» όπου μεταγγίζονται περίπου 350 ασθενείς, ουσιαστικά υπομεταγγίζονται με συνεχείς αναβολές της προγραμματισμένης θεραπείας, ενώ στο Λαϊκό τον περασμένο μήνα 80 ασθενείς άκουγαν ότι δεν υπάρχει ούτε μια μονάδα αίματος.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Θαλασσαιμικών Ασθενών οι μονάδες αίματος που απαιτούνται για τη σωστή θεραπεία είναι συγκεκριμένες. Σε πολλές περιπτώσεις όταν χορηγείται μία μονάδα αίματος ο αιματοκρίτης δεν φτάνει στα επιθυμητά επίπεδα δυσκολεύοντας τη λειτουργικότητα των ατόμων με μεσογειακή αναιμία.

Συνολικά για να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία απαιτούνται 110.000 με 120.000 μονάδες αίματος από τις περίπου 600.000 μονάδες που συλλέγονται για τις ανάγκες όλων των ασθενών στο σύστημα υγείας.

Ωστόσο η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεχρι στιγμής καταγράφει 49 κρούσματα και έξι θανάτους έχει προκαλέσει επίπτωση στη συλλογή αίματος. Για τον λόγο αυτό, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κάνει έκκληση για συμμετοχή -όλων όσοι μπορούν-στις αιμοδοσίες των οικείων υπηρεσιών των νοσοκομείων ώστε να αυξηθούν οι μονάδες αιίματος.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα