back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπό «παρακολούθηση» το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 – Αμερικανικές προειδοποιήσεις στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Στην Καλαμάτα κατευθύνεται σύμφωνα με τα πρακτορεία Associated Press και Reuters το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 που κρατήθηκε για εβδομάδες από τις αρχές του Γιβραλτάρ και προκάλεσε κρίση μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης. Εκτιμάται ότι θα καταπλεύσει στη Μεσσηνία στις 25 Αυγούστου.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, δεν υπάρχει αίτημα κατάπλου, ωστόσο η πορεία του πλοίου παρακολουθείται και είναι τακτική η επικοινωνία με το ΥΠΕΞ για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το reuters, ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρουν ότι το πλοίο «παρακολουθείται» και ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αμερικανικές, ενώ επισημαίνουν ότι το να καταπλεύσει το πλοίο στη Μεσσηνία δεν είναι πρόβλημα γιατί τα μέτρα κατά του Ιράν έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ και όχι η ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο». Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της δέσμευσης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης. Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα