back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι Δανοί δεν πωλούν τη Γροιλανδία και ο Τραμπ τους γυρίζει την πλάτη

Διαβάστε επίσης

O Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε το ταξίδι του στη Δανία και τη συνάντησή του με τη δανή πρωθυπουργό, Μέτε Φρέντερικσεν, μετά τη δήλωσή της ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο επίσκεψής της την Κυριακή στο αρκτικό νησί, το οποίο είναι ημιαυτόνομο έδαφος που ανήκει στη χώρα της, αποκάλεσε την όλη συζήτηση περί αγοράς του από τις ΗΠΑ “εξωφρενική”.

Χθες το απόγευμα, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε ότι, εφόσον η δανή πρωθυπουργός “δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει το ζήτημα της αγοράς της Γροιλανδίας”, εκείνος αποφάσισε να αναβάλει τη συνάντηση.

“Η Δανία είναι μια ξεχωριστή χώρα με φανταστικούς ανθρώπους, αλλά δεδομένων των σχολίων της Μέτε Φρέντερικσεν, ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για μία συζήτηση περί αγοράς της Γροιλανδίας, αναβάλλω την συνάντησή μας που θα πραγματοποιούταν σε δύο εβδομάδες για κάποια άλλη φορά”, έγραψε.

Ο Τραμπ άλλαξε γνώμη αφού η πρότασή του απορρίφθηκε ως ανέφικτη και ανεπιθύμητη. Μάλιστα, πολλοί Δανοί αναφερόμενοι στην ιδέα του χρησιμοποιούσαν επίθετα όπως “τρελή” και “παρεμβατική”.

Η απάντηση Φρέντερικσεν

Κατά την επίσκεψή της στη Γροιλανδία, στο πλαίσιο της οποίας συνάντησε τον πρωθυπουργό του νησιού, Κιμ Κίλσεν, η Φρέντερικσεν τόνισε ότι δεν είναι προς πώληση διότι δεν ανήκει στη Δανία. “Η Γροιλανδία δεν ανήκει ανήκει στη Δανία. Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς. Θέλω να πιστεύω ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν θέλει να κάνει αυτή την πρόταση στα σοβαρά”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η δανή πρωθυπουργός προσέθεσε ότι πρέπει πλέον να σταματήσει η ανακύκλωση αυτού του αστείου. “Ευτυχώς, οι εποχές που αγόραζες και πουλούσες χώρες και λαούς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ας αφήσουμε αυτές τις πρακτικές στο παρελθόν. Πέραν της πλάκας, φυσικά θα χαρούμε να ενισχύσουμε την στρατηγική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, είπε.

Ο Τραμπ αναγκάστηκε την Κυριακή, έπειτα από τις δηλώσεις της Φρέντερικσεν, να επισημάνει ότι η προσθήκη της Γροιλανδίας στα περιουσιακά του στοιχεία δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησής του, λέγοντας: “Στρατηγικά [η αγορά] έχει ενδιαφέρον, αλλά μια κουβεντούλα θέλουμε να κάνουμε. Δεν είναι Νο1 θέμα στην ατζέντα μας. Αυτό είναι σίγουρο”.

Προηγούμενες απόπειρες αγοράς

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται αυτή η ιδέα: το 1946, οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει στη Δανία το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων για να αγοράσουν τη Γροιλανδία, αφού προηγουμένως είχε απορριφθεί η ιδέα να γίνει ανταλλαγή εδαφών με την Αλάσκα, πολιτεία των ΗΠΑ.

Αργότερα, συμφωνήθηκε να επιτραπεί στις ΗΠΑ να διατηρούν στρατιωτική αεροπορική βάση στα βόρεια του αρκτικού νησιού, την Τούλε, αρχικός σκοπός της οποίας ήταν ο ανεφοδιασμός βομβαρδιστικών αεροσκαφών.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα