12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

“Πράσινο φως” από το ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αίτηση θεραπείας Υπουργικής Απόφασης που αφορά την επένδυση στο Ελληνικό και είχαν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ.

Βασικός στόχος της αίτησης, που αφορούσε τα άρθρα 5 και 16, ήταν να αποσαφηνιστούν οι χώροι στους οποίους έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την την απόφαση που ενέκρινε το ΚΑΣ, και αφορούσε τον όρο 16, προβλέπεται να κατατίθενται προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού μόνο οι μελέτες που αφορούν τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους εντός του Μητροπολιτικού Πόλου, τη ζώνη 20 μέτρων περιξ αυτών καθώς και των όψεων της πρώτης γραμμής των κτιρίων που εφάπτονται στη ζώνη.

Επιπλέον καταρτίστηκε και ένας νέος 17ος όρος που προβλέπει ότι για τυχόν αρχαιότητες που αποκαλυφθούν θα εφαρμοστούν οι κείμενες διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.

Εκπρόσωποι της Ελληνικό ΑΕ, της Alpha Development και του ΤΑΙΠΕΔ που παρεβρέθησαν στην συνεδρίαση έδειξαν ικανοποιημένοι από την έκβαση αυτή, ανεξάρτητα εαν η αρχική αίτηση αφορούσε ακομη και την πιθανή απαλοιφή του όρου 16, στον οποίο προβλεπόταν έγκριση όλων των μελετών Αρχιτεκτονικών, Περιβαλλοντικών κτλ που αφορούσαν το σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου.

Το ταφικό μνημείο

Σε σχέση με τον όρο 5 που αφορούσε αδόμητο χώρο πέριξ του ταφικού μνημείου, προσδιορίστηκε στα 20 μέτρα με τον όρο να υπάρχει διασύνδεση με το χώρο πρασίνου και να ληφθεί υπόψιν στον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ο συσχετισμός με τον αρχαίο οδικό άξονα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταφικό μνημείο είχε αποκαλυφθεί κατα τη δημιουργία του αεροδρομίου τη δεκαετία του ’60, εκεί που στη συνέχεια οριοθετήθηκε διάδρομος προσγείωσης, και είχε μεταφαρθεί σε άλλο σημείο. Τα μέλη του Συμβουλίου υπερτόνισαν τη σημασία του γεγονότος ότι το ταφικό μνημείο θα επιστρέψει στο σημείο που αποκαλύφθηκε.

Η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Έλενα Κουντούρη κατα την εισήγηση του θέματος εξέφρασε την πεποιηθηση της ότι με τις αποφάσεις που έχει λάβει τα προηγούμενα χρόνια το ΚΑΣ σε σχέση με την επένδυση στο Ελληνικό υπάρχει πλήρη κάλυψη προστασίας και αναδειξης των αρχαιοτήτων.

Το θέμα του Ελληνικού θα απασχολήσει και την αυριανή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Βάσια Μπακετέα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα