back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο Παρίσι ο Κ. Μητσοτάκης – Επενδύσεις, μείωση πλεονασμάτων και αμυντική συνεργασία στην ατζέντα με τον Ε.Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Επενδύσεις, ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή καθώς και η στήριξη στην «πράσινη» ατζέντα Μακρόν και ζητήματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, θα βρεθούν στην ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας που θα συνεχιστεί στις 29 Αυγούστου στο Βερολίνο και στις 2 Σεπτεμβρίου στην Χάγη.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός θα διαμηνύσει στις επαφές του ότι “η Ελλάδα γύρισε οριστικά σελίδα μετά τη δεκαετή κρίση και διαθέτει μια ισχυρή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία έβαλε τέλος στην εποχή της οξύτητας, του λαϊκισμού και των άκρων που έβλαψε τόσο την οικονομία όσο και τους δημοκρατικούς θεσμούς”.

Παράλληλα θα τονίσει ότι στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον Ευρωπαϊκό Νότο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας αποτελεί εστία σταθερότητας, ανάπτυξης, μετριοπάθειας και πραγματισμού.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν- όπως τονίζουν στο Μαξίμου- τις “προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου”. Παράλληλα σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Η μείωση των πλεονασμάτων

Σε σχέση με την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι “η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019”, αλλά και ότι “παρά το βάρος που συνεπάγεται, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020″.
Διευκρινίζουν ωστόσο ότι ” η παραδοχή αυτή θα συνοδεύεται στις συνομιλίες του Παρισιού από την έμφαση που πρέπει να δίνεται στην ανάπτυξη, στην ανάγκη να φύγουμε μπροστά με γρήγορα βήματα”.

“Η στόχευση του Πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων”, προσθέτουν στο Μέγαρο Μαξίμου και συμπληρώνουν : “Στα ταξίδια του στο εξωτερικό και στις επαφές με ξένους ηγέτες, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα”.

“Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων) αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους”, καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζοντας παράλληλα ότι “ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει από ελληνικής πλευράς, τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια”

Ασφάλεια, αμυντική συνεργασία και ενέργεια

Σε ότι αφορά την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος του ευρώ και πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή.
“Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις, η παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην Ανατολική Μεσόγειο και Νότια της Κρήτης δείχνει από τη μια πλευρά τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή”.

Στις επαφές του Παρισιού θα συζητηθούν σε βάθος τα ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας και δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνεται, ότι στην ελληνική αποστολή συμμετέχει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι πολλά στοιχεία της Ευρωπαϊκής ατζέντας του κ. Μακρόν βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο τον κ. Μητσοτάκη, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.

Πέραν αυτών, βασικό σημείο σύγκλισης θεωρούν και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και εκτιμούν ότι οι δύο χώρες “μπορούν να προχωρήσουν σε συνέργειες στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας οι οποίες θα εκτείνονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων ως την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την καινοτομία και την ηλεκτροκίνηση στις πόλεις”.

Τέλος υπογραμμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στηρίξει την «πράσινη» ατζέντα του Προέδρου Μακρόν προτείνοντας παράλληλα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού (σε ώρα Ελλάδας) έχει ως εξής:

16.00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές Δηλώσεις στον Τύπο κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.

16.00-16.45: Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την κ. Μακρόν.

16.15: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.

16.45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν

Αντίδραση από το ΚΙΝΑΛ

Η γνωστοποίηση της ατζέντας του πρωθυπουργού στην Γαλλία και οι πληροφορίες αναφορικά με το θέμα των πλεονασμάτων, προκάλεσαν την αντίδραση του ΚΙΝΑΛ. ‘Οπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ο πρωθυπουργός “υποχωρεί πριν την συνάντηση με τον Μακρόν”

“Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να βαδίσει στον δρόμο του κ. Τσίπρα. Την διαπίστωσή μας αυτή επιβεβαιώνει πανηγυρικά το ίδιο το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, με το ενημερωτικό σημείωμα για τους στόχους της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μακρόν. Και μάλιστα μέσα στην ίδια ημέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης μας αναγγέλλει ότι πρέπει να ξεχάσουμε την μείωση των δυσβάστακτων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον μέχρι το 2021 και βλέπουμε. Σπεύδει μάλιστα να υποχωρήσει πριν την συνάντηση, προφανώς για να μην δυσκολέψει τον κ. Μακρόν. Χωρίς να τον ενδιαφέρει ότι με την συνέχιση της πολιτικής λιτότητας δυσκολεύει την ζωή των Ελλήνων πολιτών. Άλλα βέβαια έλεγε πριν τις εκλογές. Αλλά είπαμε… σταθερά στον δρόμο και στις συνήθειες του Τσίπρα”.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα