back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Μέρκελ-Τζόνσον στο Βερολίνο για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Το Βερολίνο επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, την πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών αφότου ο Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών ακολουθούν την επίδοση επιστολής του Τζόνσον στον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία αναφέρεται στα προβλήματα που βλέπει στη Συμφωνία Αποχώρησης του Νοεμβρίου, που διαπραγματεύθηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι. Στην επιστολή του ο Τζόνσον απαιτεί να διαγραφεί από το κείμενο ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός ασφαλείας για την αποφυγή της δημιουργίας «σκληρών συνόρων» ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το λεγόμενο backstop, που χαρακτηρίζει «αντιδημοκρατικό» μέτρο, που «αντίκειται προς την εθνική κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Οι συνομιλίες των Τζόνσον και Μέρκελ δεν αναμένεται να είναι εύκολες. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή της με τον Τζόνσον, η Μέρκελ επανέλαβε (την Τρίτη) την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Η καγκελάριος επανέλαβε ότι πιστεύει πως το διαζύγιο χωρίς συμφωνία θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει απειλήσει ανοικτά να προχωρήσει σε Brexit χωρίς συμφωνία αν δεν έχει επιτύχει τις αλλαγές που αξιώνει στη συμφωνία ως την 31η Οκτωβρίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα