back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξεκινά η κατ΄οίκον διανομή φαρμάκων στους καρκινοπαθείς

Διαβάστε επίσης

Τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, βάζει το υπουργείο Υγείας, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού και των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών.

Από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των ιδιωτικών κλινικών θα παραλαμβάνουν πλέον τα ακριβά χημειοθεραπευτικά φάρμακα από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς τίθεται σε σταδιακή εφαρμογή, η προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης να δώσει τέλος στην πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία βαρέως πασχόντων, όπως είναι οι καρκινοπαθείς.

Η αρχή θα γίνει με τα ενδοφλέβια χημειοθεραπευτικά σκευάσματα και πιλοτικά μόνο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ σταδιακά το μέτρο θα επεκταθεί σε περισσότερες ομάδες ασθενών και στο σύνολο της χώρας.

Τα ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα -από τις διαδικασίες της προμήθειας των οποίων θα απαλλαγούν οριστικά οι ασθενείς στο μέλλον- είναι: ενδοβολβικές ενέσεις για οφθαλμικές παθήσεις, ραδιοφάρμακα για ακτινοθεραπείες, φάρμακα για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και σταδιακά όλα τα εξειδικευμένα φάρμακα υψηλού κόστους.

Την ίδια ώρα, αναμένεται η υπουργική απόφαση, η οποία θα προσδιορίζει τον τρόπο προμήθειας ακριβών φαρμάκων, από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Να σημειωθεί ότι εως και σήμερα ο ασθενής παραλάμβανε αυτοπροσώπως το φάρμακό του από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ενώ στη συνέχεια πήγαινε στην ιδιωτική κλινική για να του το χορηγήσει ο γιατρός του.

Από Δευτέρα οι ειδικοί υπάλληλοι των 20 περίπου ιδιωτικών κλινικών -που διαθέτουν τμήμα παθολογικής ογκολογίας και χορηγούν χημειοθεραπείες- θα μεταβαίνουν σε τέσσερα συγκεκριμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Μαρούσι, Αιγάλεω, Πειραιά και Θεσσαλονίκη) και θα παραλαμβάνουν οι ίδιοι τα φάρμακα των ασθενών.

Προηγουμένως απαιτείται οι ασθενείς να έχουν συμπληρώσει ειδικό έντυπο του ΕΟΠΥΥ, με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής σε ΚΕΠ, ώστε να μπορεί με αυτό ο υπάλληλος της κλινικής να παραλάβει το φάρμακο.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα