back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του Αρείου Πάγου- Στην τελική ευθεία η επιλογή ηγεσίας

Διαβάστε επίσης

Με εκατέρωθεν αιχμές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, επέλεξε τα τρία πρόσωπα που θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο για να κάνει εκείνο την τελική επιλογή του ενός που θα αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, κατά τη μυστική ψηφοφορία που έγινε, πρώτος στις προτιμήσεις αναδείχθηκε ο Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, δεύτερη, η Πηνελόπη Ζωντανού και τρίτη, η Αγγελική Αλειφεροπούλου.

Από τους έξι Αντιπροέδρους που είχαν κληθεί προς ακρόαση, απουσίαζαν δύο για σοβαρούς προσωπικούς λόγους , ενώ οι κυρίες Ειρήνη Καλού κα Δήμητρα Κοκοτίνη , με επιστολές τους γνωστοποίησαν την απόφασή τους να μη λάβουν μέρος στη διαδικασία θεωρώντας ότι αυτή είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές.

Πάντως, να σημειωθεί ότι όλο θέμα δημιουργήθηκε μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει στις 12 Ιουλίου τα σχέδια των Προεδρικών Διατάγματων που εξέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία περιελάμβαναν τα ονόματα που εκείνη είχε επιλέξει για την ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, οΣΥΡΙΖΑ μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου, έκανε λόγο για θεσμική παραδοξότητα και ευτελισμό της διαδικασίας,λόγω της απουσίας των τεσσάρων από τους συνολικά έξι ανώτατους δικαστές που είχαν κληθεί προς ακρόαση.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε ότι « η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκαθιστά τη θεσμική τάξη και στο ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και δεν έκανε θεσμική βουτιά στην επετηρίδα,κινούμενη με όρους διαφάνειας».

Στη ψηφοφορία, λευκό ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 ,ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα