back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε την αίτηση για το Ελληνικό

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε ομόφωνα και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων μνημείων η αίτηση τροποποίησης της υπουργικής απόφασης που αφορά το “Ελληνικό” και κατατέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔκαι την Ελληνικό ΑΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου θα κατατίθονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Πολιτισμού οι μελέτες για κάθε επέμβαση στα χαρακτηρισμένα νεώτερα μνημεία και τις περιοχές προστασίας τους.

Έγινε αποδεκτή η δημιουργία χώρου στάθμευσης που βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του κτιρίου Σααρίνεν καθώς είναι υπόγειος και δεν αντίκειται στην έννοια του αδόμητου χώρου. Συνολικά το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει την επίβλεψη 750 στρεμμάτων του Μητροπολιτικού Πόλου.

Ως νεώτερο μνημείο εντός του Μητροπολιτικού Πόλου έχει χαρακτηριστεί το 2006 το κεντρικό κτίριο του παλαιού αεροδρομίου (κτίριο Σααρίνερ) που έλαβε το όνομα του φιλανδού αρχιτέκτονα ο οποίος εργάστηκε στην διαμόρφωσή του το 1960.

Επίσης  στα νεώτερα μνημεία συκγταλέγονται τα τρία υπόστεγα της Πολιτικής Αεροπορίας (2009) και το αγγλικό υπόστεγο το λεγόμενο “Παγόδα” (2016), το οποίο βρίσκεται και εντός αρχαιολογικού χώρου.

Προβλέπεται επίσης να διατηρηθεί και ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης και θα συνδεθεί με το κτίριο Σααρίνερ.

Υπενθυμίζεται ότι χθές εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αίτηση θεραπείας Υπουργικής Απόφασης που αφορά την επένδυση στο Ελληνικό και είχαν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ.

Αύριο η υπογραφή Υπουργικής απόφασης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο , η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το Ελληνικό στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Η χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η σημερινή, επίσης ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν αύριο τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης Υπουργικής Απόφασης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, την 7η Ιουλίου 2019, γύρισε σελίδα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα.

Η παρουσία και η προστασία των πολιτιστικών αγαθών, αρχαίων και νεότερων, που βρίσκονται εντός του χώρου του Ελληνικού προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην εμβληματική επένδυση. Συγχρόνως, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα, εξασφαλίζονται οι πόροι για την συντήρηση, ανάδειξη και προβολή αυτού του μνημειακού πλούτου, που αποδίδεται στους πολίτες.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού -με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο- έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών».

Βάσια Μπακετέα

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα