back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δήμος Αθηναίων: Τριπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο οι έλεγχοι για το κάπνισμα

Διαβάστε επίσης

Εντείνει ο δήμος Αθηναίων τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς μέσα σε ένα έτος τριπλασιάστηκαν οι αυτοψίες από τη Δημοτική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2019 (Ιανουάριος – Ιούνιος), η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας διενήργησε 2.809 ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.) βεβαιώνοντας 245 παραβάσεις. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 (α’ εξάμηνο), σε 918 ελέγχους που είχαν πραγματοποιηθεί, βεβαιώθηκαν 171 περιπτώσεις παράβασης του αντικαπνιστικού νόμου.

Γ. Μπρούλιας:  Η λογική των ελέγχων δεν είναι η επιβολή προστίμου αλλά η αλλαγή νοοτροπίας

Μιλώντας την Πέμπτη στον Αθήνα 9.84 και τις «Ντάμες Σπαθί» ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας τόνισε ότι ο Δήμος «έχει εντείνει τους ελέγχους για το κάπνισμα και την εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς είναι θέμα υγείας και καθημερινού πολιτισμού». «Οι νομοθεσίες πρέπει να εφαρμόζονται, όπως θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τον διπλανό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η λογική των ελέγχων δεν είναι η επιβολή προστίμου αλλά η αλλαγή νοοτροπίας». «Ο δήμος έχει τριπλασιάσει τους ελέγχους . Το πρώτο 6μηνο πραγματοποιήθηκαν 3000, τώρα προσεγγίζουμε τους 6.000 ελέγχους. Ζητάμε τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων στην προσπάθεια αυτή και αυτών που δεν καπνίζουν αλλά και όσων καπνίζουν, να σταματήσουν οι καταστηματάρχες να επιτρέπουν το κάπνισμα ή να φέρνουν κρυμμένα τασάκια. Εδώ τα κατάφεραν χώρες οι πολίτες των οποίων ήταν πιο θεριακλήδες από εμάς” τόνισε.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Μπρούλια υπάρχει βελτίωση της εικόνας και στην Ελλάδα: “Οι παραβάσεις που βεβαιώνονται ανέρχονται στο 10% των ελέγχων, είναι δηλαδή περίπου 300 στους 3.000 ελέγχους. Αυτό δείχνει ότι κάτι βελτιώνεται”.

«Ζητάμε τη συνεργασία των επιχειρήσεων και των πολιτών, χωρίς τη συμμετοχή των οποίων, καμίας πρωτοβουλίας η βιωσιμότητα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί» τόνισε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κέντρου Πόλης Ανδρέας Βαρελάς, επισημαίνοντας ότι όλο και περισσότερα καταστήματα σέβονται καθημερινά τον νόμο και συνεπώς την υγεία των πολιτών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα