back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

G7: η επιστροφή της Ρωσίας διχάζει τους ηγέτες

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες των χωρών της G7 είναι πιθανό να συζητήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο κορυφής τους αν θα δεχτούν και πάλι στους κόλπους τους τη Ρωσία, δήλωσε απόψε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Δεν πρόκειται όμως να υπάρξει κάποια ψηφοφορία για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι η Ομάδα των πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών λειτουργεί με βάση την ομοφωνία.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στην επανένταξη της Ρωσίας στην Ομάδα και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να διεξαχθεί ψηφοφορία για να ληφθεί απόφαση.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ζητήσει επισήμως να επανενταχθεί στην Ομάδα και πρόσθεσε ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας και του Καναδά.

«Όχι» από Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι σε επανένταξη της Ρωσίας στη G7

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, απέρριψαν την Τετάρτη την πρόταση για επανένταξη της Ρωσίας στη G7, μια ιδέα που διατύπωσε πρώτος ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Βερολίνο, η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει κάποιες «μικρές κινήσεις» για την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος.

Ο Τζόνσον συμφώνησε με την Μέρκελ, επικαλούμενος «τις προκλήσεις της Ρωσίας, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη» και υπενθύμισε «τη χρήση χημικών όπλων στο βρετανικό έδαφος», στο Σάλσμπερι, όπου ένας πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του δηλητηριάστηκαν με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, τον Μάρτιο του 2018. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμιξή της στην υπόθεση αυτή.

Από το Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι θα ήταν λάθος να γίνει ξανά δεκτή η Ρωσία στην Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, χωρίς να επιλυθεί προηγουμένως η ουκρανική κρίση.

Το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) αυτό το Σαββατοκύριακο, στο Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα