back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπογραφεται σήμερα η απόφαση από το ΥΠΠΟ για την επένδυση στο Ελληνικό

Διαβάστε επίσης

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η απόφαση του ΥΠΠΟ για το Ελληνικό

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μετά και τη χθεσινή απόφαση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, που ενέκρινε την τροποποίηση υπουργικής απόφασης της. Σύμφωνα με την απόφαση θα κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ οι μελέτες για κάθε επέμβαση στα χαρακτηρισμένα Νεώτερα μνημεία και τις περιοχές προστασίας τους όπως αυτές είχαν οριστεί στα αντίστοιχα ΦΕΚ και στο Προεδρικό διάταγμα για την επένδυση στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού «η ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η επίσης ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης Υπουργικής Απόφασης».

Η Απόφαση του ΚΑΣ

Εγκρίθηκε ομόφωνα, την Τετάρτη 21 Αυγούστου, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αίτηση θεραπείας Υπουργικής Απόφασης που αφορά την επένδυση στο Ελληνικό και είχαν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ.

Βασικός στόχος της αίτησης, που αφορούσε τα άρθρα 5 και 16, ήταν να αποσαφηνιστούν οι χώροι στους οποίους έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την την απόφαση που ενέκρινε το ΚΑΣ, και αφορούσε τον όρο 16, προβλέπεται να κατατίθενται προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού μόνο οι μελέτες που αφορούν τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους εντός του Μητροπολιτικού Πόλου, τη ζώνη 20 μέτρων περιξ αυτών καθώς και των όψεων των κτιρίων της πρώτης γραμμής που «βλέπουν» στον αρχαιολογικό χώρο.

Επιπλέον καταρτίστηκε και ένας νέος 17ος όρος που προβλέπει ότι για τυχόν αρχαιότητες που αποκαλυφθούν θα εφαρμοστούν οι κείμενες διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.

Σε σχέση με τον όρο 5 που αφορούσε αδόμητο χώρο πέριξ του ταφικού μνημείου, προσδιορίστηκε στα 20 μέτρα με τον όρο να υπάρχει διασύνδεση με το χώρο πρασίνου και να ληφθεί υπόψιν στον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ο συσχετισμός με τον αρχαίο οδικό άξονα.

Η απόφαση του ΚΣΝΜ

Εγκρίθηκε ομόφωνα και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων μνημείων, την Πέμπτη 22 Αυγούστου, η αίτηση τροποποίησης της υπουργικής απόφασης που αφορά το «Ελληνικό» και αφορούσε επίσης το άρθρο 16.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου θα κατατίθονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού οι μελέτες για κάθε επέμβαση στα χαρακτηρισμένα νεώτερα μνημεία και τις περιοχές προστασίας τους.Έγινε αποδεκτή η δημιουργία χώρου στάθμευσης που βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του κτιρίου Σααρίνεν, καθώς είναι υπόγειος και δεν αντίκειται στην έννοια του αδόμητου χώρου που υπήρχε ως όρο στη ΚΥΑ.

Ως νεώτερο μνημείο εντός του Μητροπολιτικού Πόλου έχει χαρακτηριστεί το 2006 το κεντρικό κτίριο του παλαιού αεροδρομίου (κτίριο Σααρίνερ) που έλαβε το όνομα του φιλανδού αρχιτέκτονα ο οποίος εργάστηκε στην διαμόρφωσή του το 1960.

Επίσης  στα νεώτερα μνημεία συκγταλέγονται τα τρία υπόστεγα της Πολιτικής Αεροπορίας (2009) και το αγγλικό υπόστεγο το λεγόμενο “Παγόδα” (2016), το οποίο βρίσκεται και εντός αρχαιολογικού χώρου.

Προβλέπεται επίσης να διατηρηθεί και ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης και θα συνδεθεί με το κτίριο Σααρίνερ.

 Συνολικά το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει την επίβλεψη 750 στρεμμάτων του Μητροπολιτικού Πόλου.

Ικανοποιήση από την Υπουργό Πολιτισμού και από εκπροσώπους των επενδυτών

«Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού -με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο- έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΣΝΜ.

Εκπρόσωποι της Ελληνικό ΑΕ, της Alpha Development και του ΤΑΙΠΕΔ που παρεβρέθησαν στην συνεδρίαση  δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις δύο ομόφωνες απόφάσεις των συμβουλίων, ανεξάρτητα εαν η αρχική αίτηση αφορούσε ακομη και την πιθανή απαλοιφή του όρου 16.

Βάσια Μπακετέα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα