back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

G7: τεχνολογία, διεθνείς εμπορικές σχέσεις, Libra

Διαβάστε επίσης

Στην παραθαλάσσια γαλλική πόλη Μπιαρίτζ πραγματοποιείται από σήμερα έως και τη Δευτέρα η Σύνοδος G7, καθώς η Γαλλία ασκεί την προεδρία της Ομάδας των Επτά έως την 31η Δεκεμβρίου.

Τι είναι η G7;

Πρόκειται για την ετήσια Σύνοδο των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οικονομικά και διεθνή θέματα. Αποτελείται από την Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η Ομάδα δημιουργήθηκε το 1975 ως Group of Six (G6), καθώς ο Καναδάς προσχώρησε την επόμενη χρονιά. Είχε την μορφή Group of 8 (G8) με την συμμετοχή της Ρωσίας την περίοδο 1998-2014, χρονιά κατά την οποία αποπέμφθηκε εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η προεδρία ανατίθεται εκ περιτροπής στα επτά μέλη.

Η Ρωσία προκαλεί εντάσεις

Η Ρωσία βρέθηκε, παρά την απουσία της στη Σύνοδο, στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς τις προηγούμενες ημέρες τέθηκε ζήτημα επανένταξής της από τις ΗΠΑ. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι ηγέτες των χωρών της G7 είναι πιθανό να συζητήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο αν θα δεχτούν και πάλι στους κόλπους τους τη Ρωσία.

Οι αντίδραση των ευρωπαίων ηγετών ήταν άμεση.  Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, παρότι παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει κάποιες “μικρές κινήσεις” για την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε  ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έκανε λόγο για «τις προκλήσεις της Ρωσίας, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε πολλά άλλα μέρη» και υπενθύμισε «τη χρήση χημικών όπλων στο βρετανικό έδαφος», στο Σάλσμπερι, όταν ένας πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του δηλητηριάστηκαν με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, τον Μάρτιο του 2018.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε ότι θα ήταν λάθος να γίνει ξανά δεκτή η Ρωσία στην Ομάδα των 7 χωρίς να επιλυθεί προηγουμένως η ουκρανική κρίση.

Ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ψηφοφορία για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι η Ομάδα των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών λειτουργεί με βάση την ομοφωνία.

Πάντως, την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την υποστήριξή του στην επανένταξη της Ρωσίας στην Ομάδα και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να διεξαχθεί ψηφοφορία για να ληφθεί απόφαση.

Τα βασικά θέματα της φετινής Συνόδου

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν θέματα όπως η τεχνολογία και το εμπόριο, με ιδιαίτερη έμφαση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ΗΠΑ-ΕΕ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ, με φόντο την πρόσφατη πρόκριση από την ΕΕ της βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα για την θέση της επικεφαλής του Ταμείου. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως το κρυπτονόμισμα του Facebook “Libra” και η διεθνής φορολόγηση των ψηφιακών εταιριών.

O Αμαζόνιος

Ο Μακρόν λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου εισηγήθηκε να συζητηθεί και το θέμα των εκτεταμένων πυρκαγιών στον Αμαζόνιο. «Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Ο Αμαζόνιος, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση», έγραψε στο Twitter.

“Δεν πρέπει να μεγαλοποιούμε τη σημασία της Συνόδου”

Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι, πάντως, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να μεγαλοποιείται η σημασία της Συνόδου. “Επί της ουσίας, η βαρύτητα της G7 έχει υποτιμηθεί από το 2008, όταν η G20 αναδείχθηκε στην σημαντικότερη διοργάνωση συντονισμού διεθνούς οικονομικής πολιτικής”, τονίζει ο Νικολά Βερόν, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson και επιστημονικός συνεργάτης στο think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες, και διευκρινίζει: “Για παράδειγμα, εάν αναλογιστεί κανείς τα σημαντικά ζητήματα χάραξης παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, όπως τον ρόλο του ΔΝΤ την τελευταία δεκαετία, διαπιστώνει ότι συνδέονται πολύ περισσότερο με την G20 από ό,τι με την G7”.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες συναντήσεις πολιτικού ενδιαφέροντος στην φετινή Σύνοδο, όπως η πρώτη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπόρις Τζόνσον από την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου από τον δεύτερο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα