back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Κύθηρα – Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σάμο

Διαβάστε επίσης

Οριοθετήθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ του Σαββάτου σε χαμηλή βλάστηση δασικής έκτασης στην Παλαιόπολη Κυθήρων.

Τα εναέρια μέσα κατάσβεσης έχουν αποχωρήσει προσωρινά ενώ στο σημείο παραμένουν οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης με 19 οχήματα και 40 πυροσβέστες για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης είχαν ενισχυθεί από σήμερα το πρωί και επιχειρούσαν συνολικά 40 πυροσβέστες με 19 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου, μία υδροφόρα και δύο χωματουργικά μηχανήματα των ΟΤΑ.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Μεσόκαμπο στη Σάμο, όπου σύμφωνα με την πυροσβεστική υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Χθες χρειάστηκε να εκκενωθούν προληπτικά πέντε ξενοδοχεία και οι περίπου χίλιοι τουρίστες μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα στο κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου. Εν συνεχεία επέστρεψαν στα καταλύματά τους. Αναγκαίο κρίθηκε εξάλλου, να απομακρυνθούν άνθρωποι και από τις παραλίες της Γλυκόριζας και του Πρωτέα. Οι ισχυροί άνεμοι πάντως που έπνεαν χθες στην περιοχή έχουν εξασθενήσει, διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 13 πυροσβέστες με έξι οχήματα, όπως και τρία εναέρια μέσα.

Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές, ενώ έκαψε κυρίως χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Καλύτερη η εικόνα και από τις φωτιές σε Γύθειο, Κόνιτσα, Καστρίτσα Ιωαννίνων και στην περιοχή Ριόλος στην δυτική Αχαΐα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στα Τσουκαλέικα Μεσσηνίας, στη Βάρδα Κυλλήνης και στα Κρητικά στην Κέρκυρα.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Εν τω μεταξύ, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα σε: Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα και Κορινθία.

Για αύριο (Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019) προβλέπεται πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη), καθώς και Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γ.Γ.Π.Π συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα