back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Άλλα είπε, άλλα εννούσε ο Τραμπ για τους δασμούς στα κινέζικα προϊόντα

Διαβάστε επίσης

Όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως είχε δεύτερες σκέψεις για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, εννοούσε πως θα εύχονταν να είχε αυξήσει ακόμα περισσότερο τους δασμούς στο Πεκίνο, είπε ο Λευκός Οίκος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στη Γαλλία με τον κ. Τζόνσον, ο κ. Τραμπ ερωτήθηκε αν είχε δεύτερες σκέψεις για την τελευταία αυτή κλιμάκωση. «Ναι, σίγουρα, γιατί όχι;», απάντησε.

Ο δημοσιογράφος επανέλαβε το ερώτημα και ο κ. Τραμπ απάντησε: «Μπορεί κάλλιστα. Μπορεί κάλλιστα».

Δεύτερος δημοσιογράφος ξαναρώτησε εάν είχε δεύτερες σκέψεις για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα. «Έχω δεύτερες σκέψεις για τα πάντα», απάντησε ο κ. Τραμπ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, εξήγησε το σχόλιο: «Η απάντησή του έχει παρερμηνευθεί. Ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε θετικά –διότι λυπάται που δεν αύξησε τους δασμούς περισσότερο».

Ο κ. Τραμπ την Παρασκευή όρισε επιπλέον δασμούς 5% σε στοχευμένα κινεζικά προϊόντα 550 δισ. δολαρίων, λίγη ώρα αφότου η Κίνα ανακοίνωσε δασμούς-αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα 75 δισ. δολαρίων.

Οι κινήσεις αυτές είναι ο τελευταίος γύρος στον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που έχει βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη, έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε συμμαχίες και έχει προκαλέσει φόβους στις αγορές για το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση.

Την Παρασκευή, φανερά ενοχλημένος από την αντίδραση της Κίνας, ο πρόεδρος είπε πως θα δώσει διαταγή στις αμερικανικές εταιρείες να βρουν εναλλακτικές έναντι των επιχειρηματικών σχέσεων με την Κίνα και να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους πίσω στις ΗΠΑ. Δεν είναι σαφές το τί θα μπορούσε να κάνει ο κ. Τραμπ νομικά για να αναγκάσει τις αμερικανικές εταιρείες να εγκαταλείψουν την Κίνα.

Ερωτηθείς μάλιστα αν θα κήρυττε κατάσταση εθνικής ανάγκης για το ζήτημα, ο κ. Τραμπ είπε πως έχει δικαίωμα να το κάνει, αλλά δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα