back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εκλογές σε Βρανδεμβούργο και Σαξονία: η ακροδεξιά επελαύνει

Διαβάστε επίσης

Οι κρατιδιακές εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου στο Βρανδεμβούργο και την Σαξονία πλησιάζουν και ο προεκλογικός αγώνας των γερμανικών κομμάτων κορυφώνεται, όπως και η ανησυχία για τα αποτελέσματα.

 

Οι σημασία των κρατιδιακών εκλογών

Οι κρατιδιακές εκλογές έχουν μεγάλη βαρύτητα είναι σημαντικές και σε πρακτικό επίπεδο, δεδομένου ότι το γερμανικό σύστημα διοίκησης είναι αποκεντρωμένο και κάθε κρατίδιο έχει δική του κυβέρνηση που είναι επιφορτισμένη με πολλές αρμοδιότητες, αλλά και σε επίπεδο συμβολισμού, καθώς δείχνουν τάσεις και διαμορφώνουν κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ περίμενε να διεξαχθούν οι εκλογές στην Βαυαρία και την Έσση τον Οκτώβριο του 2018 προτού ανακοινώσει την πρόθεσή της να παραιτηθεί από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.

 

Γιατί τα δύο συγκεκριμένα κρατίδια είναι τόσο σημαντικά;

Το Βρανδεμβούργο και η Σαξονία βρίσκονται στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Τα ανατολικά κρατίδια, παρότι μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου παρουσιάζουν  ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν στο επίπεδο των κρατιδίων της πρώην Δυτικής Γερμανίας. Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ συχνά τόσο την γερμανική κοινή γνώμη, όσο και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Και στα δύο κρατίδια υπάρχει η βάσιμη ανησυχία για άνοδο και επικράτηση της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), αλλά και για πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τα δύο κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο  –Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Αποτελέσματα που σίγουρα δεν θα λειτουργήσουν προς όφελος του ήδη καταπονημένου κυβερνητικού σχήματος.

 

Προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Η κακή αρχή έγινε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017. Στο Βρανδεμβούργο, το ακροδεξιό κόμμα ήρθε τρίτο και μάλιστα με διαφορά μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας από τους Σοσιαλδημοκράτες που τερμάτισαν δεύτεροι.

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, στη Σαξονία, η AfD τερμάτισε δεύτερη με μόλις 5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες που ήρθαν πρώτοι.

Τα χειρότερα όμως έπονται. Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου και στα δύο κρατίδια η Εναλλακτική για τη Γερμανία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

 

Οι δημοσκοπήσεις

Στο Βανδεμβούργο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν στην πρώτη θέση την AfD με 21%. Δεύτερη δύναμη  αναδεικνύονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 18%, την τρίτη θέση μοιράζονται οι Χριστιανοδημοκράτες και oi Πράσινοι με 17%, ενώ ακολουθούν Η Αριστερά με 15% και οι Φιλελεύθεροι (FDP), που με 5,5% θα καταφέρουν να ξαναμπούν στο τοπικό κοινοβούλιο.

Στη Σαξονία μπορεί να έρχεται πρώτη η CDU με 28%, αλλά ακολουθεί δεύτερη με διαφορά μόλις δύο ποσοστιαίων μονάδων (26%) η Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ακολουθούν Η Αριστερά με 16%, οι Πράσινοι με 13%, το SPD με μόλις στο 8% και το FDP με 5%.

Δεν είναι σπάνιο στα κρατίδια να διαφέρουν οι τάσεις από ό,τι σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό, όμως, έως και πριν από λίγα χρόνια αφορούσε κόμματα όπως η Αριστερά κυρίως και δευτερευόντως οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Πλέον αφορά και την Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία, ούτως ή άλλως, πλέον και ομοσπονδιακά είναι το τρίτο ισχυρότερο κόμμα, μετά την ραγδαία άνοδο των Πρασίνων και τα ιστορικά χαμηλά των Σοσιαλδημοκρατών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 27 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν εκλογές και στη Θουριγγία, όπου οι τάσεις είναι παρόμοιες.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα