back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

G7: κλιματική αλλαγή, εμπορικές σχέσεις, Ιράν

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώνεται σήμερα η Σύνοδος της G7 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας.

Στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων βρέθηκε η κλιματική αλλαγή, με τους ηγέτες των κρατών να συμφωνούν στην παροχή βοήθειας  στις χώρες που έχουν πληγεί από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, με τον γάλλο πρόεδρο να κάνει λόγο για παροχή “τεχνικής και οικονομικής αρωγής”.

Αυτός που μάλλον βρέθηκε σε δύσκολη θέση ήταν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συγκρούστηκε σφοδρά για τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, δέχθηκε επικρίσεις για τη στάση του απέναντι στην κλιματική αλλαγή, διαφώνησε σε μία σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και αιφνιδιάστηκε από την επίσκεψη του ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεων και γευμάτων, οι ηγέτες της G7 τόνιζαν την ανάγκη για αλλαγή στάσης του αμερικανού προέδρου σε ζητήματα όπως η επιβολή δασμών, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Τραμπ τόνισε ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ υπό την διακυβέρνησή του έχουν γίνει το κεντρικό πρόβλημα της γεωπολιτικής. Η χώρα αυτή χειρίζεται τις καταστάσεις κάθε φορά κατά το δοκούν. Τον πρόεδρο Τραμπ δεν τον ενδιαφέρουν οι κανόνες, αυτοί έχουν γίνει άνευ αντικειμένου» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

 

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του ιρανού ΥΠΕΞ

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ζαρίφ, ήταν το γεγονός που συζητήθηκε χθες περισσότερο από κάθε άλλο. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις τόσο με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, όσο και με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου και λίγες ώρες αργότερα αναχώρησε χωρίς να συναντήσει αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι δήλωναν ενοχλημένοι.

 

Ο συμβιβασμός Γαλλίας-ΗΠΑ

Σε συμβιβασμό κατέληξαν γάλλοι και αμερικανοί διαπραγματευτές για το φόρο που σκοπεύει να επιβάλει το Παρίσι στους αμερικανικούς διαδικτυακούς κολοσσούς. Ο συμβιβασμός επετεύχθη κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, και του Αμερικανού ομολόγου του, Στίβεν Μνούτσιν. Η Γαλλία θα επιστρέφει στις εταιρείες τη διαφορά μεταξύ του γαλλικού και του διεθνούς φόρου που ορίζεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

 

Συνάντηση Μέρκελ-Τραμπ

Διμερή συνάντηση πραγματοποίησαν η Άνγκελα Μέρκελ, και ο Ντόναλντ Τραμπ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ και ΗΠΑ-Κίνας και η Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι ευελπιστεί ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να πετύχουν μία εμπορική συμφωνία όσο τον δυνατόν γρηγορότερα. Ο αμερικανός πρόεδρος από πλευράς του τόνισε ότι ελπίζει η Ουάσινγκτον να μην χρειαστεί να επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα που εξάγει η Γερμανία στις ΗΠΑ και για μία ακόμη φορά χαρακτήρισε τις εμπορικές πρακτικές της Ευρώπης άδικες και επιζήμιες για τη χώρα του.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα