back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Πλην» του Άντριου Σων Γκρίερ, Εκδόσεις Δώμα

Διαβάστε επίσης

Ένας Αμερικανός συγγραφέας, ο Άντριου Σων Γκρίερ, γράφει την ιστορία ενός Αμερικανού συγγραφέα, του Άρθουρ Πλην, και κερδίζει το Πούλιτζερ λογοτεχνίας του 2018.

Ο Γκρίερ, σήμερα σαράντα εννιά ετών, είναι πλέον διάσημος χάρη στον Πλην, τον ήρωα του ομώνυμου μυθιστορήματός του, έναν άσημο, γκέι συγγραφέα που γίνεται πενήντα χρονών και περνάει την κρίση την μέσης ηλικίας την ίδια ώρα που ο επί πολλά έτη σύντροφός του παντρεύεται κάποιον άλλο και τον καλεί στο γάμο του.

Ο Άρθουρ Πλην απαντά αρνητικά και εγκαταλείπει το Σαν Φρανσίσκο αποδεχόμενος όλες τις προσκλήσεις που του έχουν σταλεί για συνέδρια και εκδηλώσεις, τα περισσότερα ασήμαντα και αποδεικτικά κατά τον ίδιο της ελάσσονος σημασίας του έργου του. (Ο Γκρίερ «πριμοδοτεί» τον Πλην με όλες τις ανασφάλειες που έχουν οι συγγραφείς της γενιάς του -ακόμη και το τελευταίο του βιβλίο απορρίπτεται από τον εκδοτικό του οίκο.)

Πάνω σε αυτή τη συνθήκη, της δυστυχίας και της αυτολύπησης, στήνει ο συγγραφέας μια κωμική, γλυκόπικρη περιπέτεια, μια Οδύσσεια της οποίας οι ανά κεφάλαιο τίτλοι αποτελούν πυξίδες όχι μόνο του ταξιδιού του Πλην και της εξέλιξής του από τόπο σε τόπο – «Πλην Μεξικού», «Πλην Μαρόκου», «Πλην Ινδίας»- αλλά και του γκραν φινάλε του τελευταίου κεφαλαίου, που είναι απρόσμενο, συγκινητικό, αισιόδοξο.

Μόνος, θλιμμένος, με χαμηλή αυτοεκτίμηση ο Πλην ταξιδεύει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Και σ’ όλη τη διαδρομή ο αναγνώστης τον παρακολουθεί γοητευμένος να μπλέκει σε απίθανες, συχνά απίστευτα κωμικές καταστάσεις οι οποίες τον οδηγούν σε μια νέα αυτεπίγνωση και εν τέλει σε μια νέα ζωή που μπορεί να ξαναφτιαχτεί, όπως αισιόδοξα διαφαίνεται και αριστουργηματικά περιγράφεται, από τα παλιά υλικά.

Το μυθιστόρημα του Άντριου Σων Γκρίερ «Πλην» σε μετάφραση της Παλμύρας Ισμυρίδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δώμα».

Ελεωνόρα Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα