back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Μπ.Τζόνσον ζητά από τη Βασίλισσα πρόωρη αναστολή της Βουλής- Σφοδρές αντιδράσεις

Διαβάστε επίσης

H βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την Βασίλισσα να ανασταλούν οι εργασίες της Βουλής στα μέσα Σεπτεμβρίου, πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, ελάχιστες μόλις ημέρες αφού οι βουλευτές θα επιστρέψουν από τις θερινές τους διακοπές.

Παράλληλα πηγή του Εργατικού Κόμματος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν απηύθυνε επιστολή προς την βασίλισσα Ελισάβετ για να εκφράσει τις σοβαρές του ανησυχίες για την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η Ομιλία της Βασίλισσας θα εκφωνηθεί μετά τη διακοπή των εργασιών, την 14η Οκτωβρίου, 17 ημέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου, διορία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Αυτή η απόφαση του Τζόνσον περιορίζει κατά πολύ τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη του κοινοβουλίου για να περάσουν εγκαίρως οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις:

Ο Τζον Μπέρκαου, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, ο οποίος δεν συνηθίζει να σχολιάζει πολιτικές ανακοινώσεις, χαρακτήρισε αυτή την κίνηση “συνταγματικό όνειδος” και δήλωσε: “Όπως και εάν πλασάρεται αυτή η απόφαση, είναι εξόφθαλμο ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτραπεί η συζήτηση για το Brexit και να παρεμποδιστεί το κοινοβούλιο να κάνει το καθήκον του, να διαμορφώσει την πορεία της χώρας. Συνιστά προσβολή στη δημοκρατική διαδικασία και τα δικαιώματα των βουλευτών, ως αιρετών εκπροσώπων των πολιτών”.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε σοκαρισμένος από την επιπολαιότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, “η οποία, ενώ μιλά για εθνική κυριαρχία, επιδιώκει την πρόωρη αναστολή των εργασιών της Βουλής προκειμένου να αποφύγει τον εξονυχιστικό έλεγχο για τα σχέδιά της για ένα επιπόλαιο Brexit χωρίς συμφωνία”, και προσέθεσε: “Αυτό είναι ντροπή και απειλή για τη δημοκρατία μας“.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης συνάντηση με την βασίλισσα.

Την ανησυχία του εξέφρασε με επιστολή προς την βασίλισσα και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ο ίδιος ο Τζόνσον, φυσικά, διαψεύδει τη μομφή περί τακτικισμού με στόχο την επιβολή μίας μη συντεταγμένης εξόδου της χώρας από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να περιμένει να γίνει το Brexit “για να εφαρμόσουμε τα σχέδιά μας και να πάμε τη χώρα μπροστά”, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει “άπλετος χρόνος” για να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Guardian, συνάντηση σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη θερινή κατοικία της Βασίλισσας στο Μπαλμόραλ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα