Search

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

214

Βασικά θέματα: Η διαφαινόμενη άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία με πολύ πιθανή ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Τζιουζέπε Κόντε είναι ένα από τα βασικά θέματα στη διεθνή επικαιρότητα.

Για Ιταλία: «Δημοκρατικό Κόμμα – Κίνημα 5 Αστέρων: Θα ψηφίσουμε για την κυβέρνηση μέσω της πλατφόρμας Ρουσώ» αναφέρει η Corriere de la Sera – Αίρονται και τα τελευταία εμπόδια – Νέα συνάντηση στις 8.30
«Εμπόδιο ότι ο ντι Μάιο θέλει να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης» σχολιάζει η Repubblica – Νέα συνάντηση στις 8.30.
«Κυβέρνηση: εμπόδια η είσοδος ντι Μάιο και η ψηφοφορία μέσω της πλατφόρμας» αναφέρει η Sole 24 hore. Η εφημερίδα έχει ειδικό αφιέρωμα στον Τζιουζέπε Κόντε και τους 15 μήνες πρωθυπουργίας του που όπως αναφέρει τον έχουν αναδείξει από συνήγορο των πολιτών σε πραγματικό ηγέτη…
Μια ενδεχόμενη συμμαχία μεταξύ του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος που έχει φυσικά τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της Ιταλίας, των ΗΠΑ και του Βατικανού… θα μπορέσει να παραμείνει ισχυρή ως κυβέρνηση εως το 2023; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει σήμερα το Politico. Αν όχι ότι προσπαθούν να πετύχουν αυτή τη στιγμή αυτά τα δύο κόμματα – να εκδιωχθεί η Λέγκα – θα μπει ξανά από το παράθυρο και θα τα καταστρέψει μαζί με την Ε.Ε. Οι προσπάθειες πάντως συνεχίζονται για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει τις τελευταίες 20 μερες η χώρα. Ας ελπισουμε ότι έως το βράδυ θα μάθουμε ποιος έδωσε την καλύτερη «προσφορά» ωστε να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά.
Σε ανάρτηση του στο blog του κόμματος χθες το βράδυ ο επικεφαλής των Πεντάστερων, Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι οι ακτιβιστές θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τον πιθανό γάμο με το Δημοκρατικό Κόμμα μέσω ψηφοφορίας που θα γίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κόμματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα αντέδρασε λέγοντας πως αυτή η κίνηση είναι «προσβλητική έναντι των πολιτικών θεσμών». Η ψηφοφορία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα.
Η πλατφόρμα έχει όνομα… «Ρουσώ» και τη διαχειρίζεται επί της ουσίας ο κατασκευαστής της Νταβίντε Καζαλέτζιο ένας ειδικός στο digital marketing που έχει βαθιά απέχθεια για το Δημοκρατικό Κόμμα. Η πλατφόρμα βρίσκεται στην «καρδιά» του πολιτικού προγράμματος του Κινήματος αλλά ήδη έχει αντιμετωπίσει νομικά κωλύμματα και κριτική για έλλειψη διαφάνειας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα πάντως αναμένει απάντηση από το Κίνημα έως σήμερα το απόγευμα.
Εσωτερική αντιπολίτευση: Οι Πεντάστεροι και η εκλογική τους βάση είναι διχασμένοι ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία στο Δημοκρατικό Κόμαμ και εκείνους που πιστεύουν ότι η συμμαχία θα καταστρέψει το κόμμα. Τόσο ο Τζιανλουίτζι Παραγκόνε βουλευτής αλλά και επιτελικό στέλεχος του Κινήματος όσο και ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα για παράδειγμα εκφράζουν ανοιχτά αμφιβολίες για αυτή τη συμμαχία. «Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι το κόμμα του Νταβός, των τραπεζιτών, των λόμπι, της ευρωπαϊκής ελίτ» δηλωσε ο Παραγκόνε που πρότεινε επίσης άμεσα πρόωρες εκλογές και ή ανακωχή με τη Λέγκα ως εναλλακτικές. Στο μεταξύ ο βουλευτής Λουίτζι ντι Γκάλο δήλωσε στους επικριτές να «σκάσουν» υπενθυμίζοντας στους συναδέλφους του ότι η πλειοψηφία των βουλευτών του Κινήματος είναι υπερ του γαμου με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Τετραγωνίζοντας τον κύκλο: είναι ριψοκίνδυνο πάντως για ένα αντισυστημικό κόμμα επειδή αρκετοί βουλευτές και πολιτικές του είναι πιο κοντά στην αριστερά από ό,τι στη δεξιά … κάποιο ωστόσο δεν είναι. Επίσης το κόμμα οφείλει τη δημοτικότητα του στην πρόθεση του να καταπολεμήσει τις φιλελεύθερες ελιτ με τις οποίες θα καταλήξουν να συγκυβερνούν.
Κόντε: Το Δημοκρατικό Κόμμα χθες ανέστειλε το βέτο στο πρόσωπο του Τζιουζέπε Κόντε ως πιθανού πρωθυπουργού επιτρέποντας να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων. Αντιπροσωπείες συναντήθηκαν το μεσημέρι για να συζητήσουν πολιτικές και μάλιστα αυτές οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν εποικοδομητικές. Ενώ υπάρχει διαφωνία για το ποια πρόσωπα θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια, πηγές ανέφεραν ότι προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι απόψε ο Κόντε θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ματαρέλα. Τα ονόματα μπορούν να περιμένουν, ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Μια ακόμα πρόκληση για τη «συμμαχία» είναι η αύξηση της συμμετοχής στην κυβέρνηση γυναικών. Φαίνεται πως είναι λίγες οι γυναίκες υποψήφιες να αναλάβουν κάποιο χαρτοφυλάκιο και μόνο μια το στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος η Πάολα ντι Μιτσέλι συμμετείχε στις χθεσινές διαβουλεύσεις. Μεγάλο μέρος των συζητήσεων χθες αφορούσε το εάν ο Λουίτζι ντι Μάιο θα πρέπει να αναλάβει ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση. Η κατάσταση κόντεψε να εκτροχιαστεί όταν το Δημοκρατικό Κόμμα απείλησε με αποχώρηση αν το Κίνημα 5 Αστέρων επέμενε να ανάβει ο ντι Μάιο θέση αναπληρωτή πρωθυπουργού.
Αξιωματούχοι περιλαμβανομένου του βουλευτή Αντρέα Μαρκούτσι απέκλεισαν την πιθανότητα λέγοντας ότι ο Κόντε λειτουργει ήδη ως εκπρόσωπος των Πεντάστερων στη νέα κυβέρνηση και δεν είναι ουδέτερος. Αξιωματούχοι του ΔΚ ήταν επίσης προβληματισμένοι για το εάν ο ντι Μάιο θα πρέπει να γίνει υπουργός Εσωτερικών όπως ήταν ο Σαλβίνι ή υπουργός Άμυνας. Ο ντι Μάιο πάντως κάνει τη ζωη όλων δύσκολη φοβούμενος ότι ο Κόντε ίσως επιχειρήσει να τον υπονομεύσει εντός του κόμματος.
Από την πλευρά της η Λέγκα μέσω ανώτατου στελέχους της του Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι του απερχόμενου γ.γ δήλωσε χθες ότι «αυτή θα είναι μια κυβερνηση του Κόντε και τα δύο κόμματα δεν θα έχουν επί της ουσίας κανένα λόγο και σύντομα θα έρθει το τέλος.
Παρα το γεγονος ότι το Κίνημα 5 Αστέρων περνά μια εσωτερική κρίση ο Λουίτζι ντι Μάιο τα καταφέρνει εως τώρα πολύ καλά αναφέρει στο Politico η Τιτσιάνα Μπεγκίν, ευρωβουλευτής του κόμματος. Είναι μια κρίση «που προκλήθηκε από την ανεύθυνη απόφαση του Ματέο Σαλβίνι να δώσει τέλος στην κυβέρνηση που ειχε τη μεγαλύτερη στήριξη από τους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρωπη». Η Μπεγκίν θεωρεί επίσης μεγάλο λάθος οτι ο Σαλβίνι επιτέθηκε προσωπικά στον Κόντε. Γιατί το Κίνημα πιστεύει τόσο πολύ στον Κόντε; «Όλοι αναγνωρίζουν την ηγεσία του Κόντε και κανείς δεν την αμφισβητεί. Είναι σαν το φως μέσα στο σκοτάδι για τους Πεντάστερους και όλοι τον εμπιστευόμαστε» είπε. Σε ό,τι αφορά τη πιθανή συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα η Μπεγκίν παραδέχεται ότι θα πρόκειται για μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση σε σύγκριση με την προηγούμενη αλλά κάποιες πολιτικές όπως αυτή για το μεταναστευτικό θα πρέπει να αναθεωρηθούν «το πρόγραμμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει στόχο να μεταρρυθμίσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έπληξε την ιταλική οικονομία την περασμένη δεκαετία. Μια από τις προτεραιότητες μας θα είναι να επανασυζητήσουμε τις συνθήκες ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις» δηλωσε. Προτεραιότητα επίσης για τον ιταλικό προϋπολογισμό θα είναι να αποφευχθεί «η αύξηση του ΦΠΑ, να μειωθούν οι φόροι για τους μικρομεσαίους και χαμηλόμισθους φορολογούμενους».

Σε μια άλλη εξέλιξη σύμφωνα με δημοσίευμα της Repubblica το αμερικανικό CNN αποκάλυψε χθες ότι «ο Κόντε συμφώνησε με τον Τραμπ να επανέλθει η Ρωσία στο G7″ Ο πρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Τζιουζέπε Κόντε υποστήριξε τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της Συνόδου των G7 στο Μπιαρίτς σχετικά με την ανάγκη να επανέλθει στις συναντήσεις του ‘κλαμπ των ισχυρών» η Ρωσία. Αυτό υποστηρίζει το CNN o Κόντε υποστήριξε το επιχείρημα του Τραμπ έναντι της καγκελαρίου Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Για Brexit: O εκπρόσωπος της Βρετανίας στην Ε.Ε Ντέιβιντ Φροστ πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο γύρω από το Brexit. Και ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ανοιχτοί στο να συζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις γύρω από το ιρλανδικό backstop, καμία από τις ιδέες του Μπόρις Τζόνσον δεν φαίνεται προς το παρόν να προχωρά σχολιάζει το Politico.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επανέλαβε στον Τζόνσον τη θέληση του να συζητήσει εναλλακτικές προτάσεις και να εργαστεί εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο «αρκεί να συνάδουν με τη Συμφωνία Αποχώρησης. Το σενάριο της «μη συμφωνία» θα συμβεί μόνο εάν το αποφασίσει το ΗΒ και όχι η Ε.Ε» είπε συμφωνα με ανακοίνωση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ωστόσο είπε ότι «το ΗΒ θέλει οπωσδήποτε να βγει με συμφωνία» … και με την κατάργηση του ιρλανδικού backstop. Η ιδέα της βρετανικης κυβέρνησης να αντικαταστήσει το backstop δεν είναι καλή σύμφωνα με τον ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενεϊ «νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι εναλλακτικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη συζητηθεί έως τώρα δεν λειτουργούν το ίδιο με το backstop» είπε χθες από την Πράγα. «Επομένως μην προσποιούμαστε ότι υπάρχουν λύσεις, που δεν υπάρχουν επί της ουσίας» προσέθεσε.
Από την άλλη πλευρά μια ομάδα βρετανών βουλευτών περιλαμβανομένου του ίδιου του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν συμφώνησαν χθες να κατατεθεί ειδικό νομοσχέδιο ώστε να αποτραπεί η αποχώρηση «χωρίς συμφωνία». Η ομάδα υπέγραψε μάλιστα μανιφέστο προειδοποιώντας τον Τζόνσον πως αν κλείσει το κοινοβούλιο σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή θα ήταν «εξοργιστικά αντιδημοκρατικό» και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστια αντίσταση.

Για Πουτιν – Ερντογάν: «Ρωσία και Τουρκια έφθασαν σε συμφωνία για το Ιντλίμπ» αναφέρει η DW. Την πιθανότητα συνεργασίας στα μαχητικά Su-35 και την προοπτική κοινής παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού συζήτησε -μεταξύ άλλων- ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη χθεσινή μονοήμερη επίσκεψή του στη Ρωσία, ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία της Άγκυρας να συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των πολεμικών αεροσκαφών. Νωρίτερα οι δύο ηγέτες επισκέφτηκαν την αεροδιαστημική έκθεση MAKS, λίγο έξω από τη Μόσχα, όπου πολεμικά αεροσκάφη τύπου Sukhoi Su-57 πραγματοποίησαν πτήσεις επίδειξης. «Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συναδελφικότητα (με τη Ρωσία) σε πολλούς τομείς της αμυντικής βιομηχανίας. Μπορεί αυτή να είναι σε επιβατικά ή μαχητικά αεροσκάφη» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν. Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη πως η παράδοση της δεύτερης παρτίδας του εξοπλισμού του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 άρχισε χθες και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την πιθανότητα συνεργασίας στα μαχητικά Su-35 και την προοπτική κοινής παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού. «Οι συνομιλίες δεν περιορίστηκαν στη συνεργασία στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στη συνεργασία σε τομείς πολιτικής αεροπορίας, διαστήματος και αεροπλοΐας». Μάλιστα, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε χθες ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να μοιραστεί τη διαστημική τεχνολογία της με την Τουρκία. Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα TurkStream της Gazprom, που αφορά την παράδοση αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, τονίζοντας ότι «η κατασκευή του TurkStream προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα». Βήματα στο Ιντλίμπ Παράλληλα, ο Πούτιν δήλωσε ότι Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν στα επόμενα βήματα αντιμετώπισης των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία και στην «εξομάλυνση» της κατάστασης στην περιοχή. «Μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο σκιαγραφήσαμε κοινά βήματα για την εξουδετέρωση των κρησφύγετων των τρομοκρατών στην Ιντλίμπ και στην εξομάλυνση της κατάστασης εκεί και σε όλη τη Συρία κατά συνέπεια» είπε ο Πούτιν. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στο αίτημα του Ερντογάν για παύση της επίθεσης του συριακού στρατού. Επίσης υπογράμμισε το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα και στην υπεράσπιση των συνόρων της. «Μετέφερα προσωπικά στον καλό μας φίλο κ. Πούτιν την αποφασιστικότητα της χώρας μας σε αυτό το ζήτημα».

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *