back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Novartis: Στο αρχείο η υπόθεση Στουρνάρα – Άρση ασυλίας για Λοβέρδο

Διαβάστε επίσης

Στη Βουλή διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς η δικογραφία για τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ,με το αίτημα της άρσης της ασυλίας του για την άσκηση ποινικής δίωξης που αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας και συνδέεται με την υπόθεση της Novartis.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με διάταξή της έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία σε ό,τι αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς με βάση το αποδεικτικό υλικό δεν προέκυψε καμία ένδειξη περί τέλεσης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός ,όπως προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου διαβιβάζει τη δικογραφία για τον πρώην υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο στη Βουλή , ζητώντας την άρση της βουλευτικής του ασυλίας προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο δικονομικό στάδιο της άσκησης ποινικής δίωξης για το αδίκημα της δωροδοκίας (κακούργημα).

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η κ. Τουλουπάκη έχει συντάξει πολυσέλιδο πόρισμα – αριθμεί περισσότερες από 200 σελίδες – στο οποίο περιγράφει αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας ως προς το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, αξιολογεί το αποδεικτικό υλικό που έχει στη διάθεσή της και καταλήγει στο συμπέρασμα πως κατά την κρίση της προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης για την πράξη της δωροδοκίας. Αδίκημα που φέρεται να έχει σχέση με την υπόθεση της Novartis , που εξακολουθεί να προκαλεί πολιτικές αναταράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία για το πρόσωπο του κ. Λοβέρδου είχε διαβιβαστεί και πριν από λίγους μήνες στη Βουλή , οπότε και είχε αρθεί η ασυλία του – όπως και ο ίδιος είχε ζητήσει – προκειμένου να δώσει εξηγήσει με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης . O κ. Λοβέρδος τότε είχε κληθεί ως ύποπτος μετά τις καταθέσεις προστατευομένων και άλλων μαρτύρων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι επί υπουργίας του μπήκαν στην αγορά του φαρμάκου 4 σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν στη χώρα μας σε τιμές ακριβότερες σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη.

Ο κ. Λοβέρδος ,μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς τόσο την ομιλία του στο Κοινοβούλιο για την υπόθεση της Νοvartis, όσο και τις μηνύσεις που έχει καταθέσει αρνούμενος οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση αυτή κάνοντας λόγο για σκευωρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή από την αποτίμηση – αξιολόγηση προκύπτουν ενδείξεις ότι έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη και ως εκ τούτου ζητείται η άρση της ασυλίας του.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα η αρχειοθέτηση της δικογραφίας ήταν μονόδρομος για την εισαγγελέα , καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι έχει διαπραχθεί οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.

Μετά από αυτή τη δικαστική εξέλιξη , αναμένονται οι επόμενες κινήσεις εκ μέρους της κ. Τουλουπάκη που αφορούν τους δύο εκκρεμείς φακέλους για την ίδια υπόθεση και συγκεκριμένα για τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς προσπαθεί να στοιχειοθετήσει τυχόν παράνομες πρακτικές της Novartis , ώστε να μπορέσει το δημόσιο να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

Για «κατάχρηση εξουσίας» κάνει λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος σε δήλωσή του.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η κατάχρηση εξουσίας συντελέστηκε και κατά νομική ακριβολογία. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας που γίνεται σε βάρος μου είναι, προφανώς, η απόπειρα αναδρομικής δικαιολόγησης των παρανομιών που διαπράχθηκαν επί τρία χρόνια στο πλαίσιο της σκευωρίας «Νοβάρτις». Επειδή έχω με το μέρος μου την αλήθεια, την εντιμότητα και τη στήριξη των πολιτών, οι απεγνωσμένες και απονενοημένες ενέργειες δεν μπορούν να με αγγίξουν. Όμως όσες και όσοι έχουν εμπλακεί στα αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματά τους, όπου και όπως αρμόζει.Τίποτε δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αποκάλυψη της σκευωρίας και κανείς από τους πολιτικούς σκευωρούς δεν θα αποφύγει την κατά νόμο λογοδοσία και τιμωρία. Τίποτε λιγότερο δεν είναι αρκετό.

Κι ούτε λόγος για βουλευτική ασυλία ή για το νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Θα τους νικήσω με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες χωρίς προνόμια και προσχήματα».

Γ. Στουρνάρας: Σήμερα έκλεισε μια διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων

Mετά την αρχειοθέτηση των κατηγοριών που τον αφορούσαν στην υπόθεση Novartis ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «σήμερα έκλεισε και τυπικά, με καθυστέρηση είκοσι μηνών, μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων, που ήταν νεκρόληκτη εξ υπαρχής. Απομένει τώρα στους αρμόδιους θεσμούς (Βουλή των Ελλήνων, Δικαιοσύνη) να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους της άθλιας αυτής σκευωρίας, αλλά και τους συνεργούς τους.»

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα