back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ: «Είναι σημαντικό να αλλάξω το αφήγημα για τη χώρα μου»

Διαβάστε επίσης

Την αποφασιστικότητά του για βαθιές διαρθωτικές αλλαγές στην Ελλάδα που θα πάνε πιο βαθιά από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα χρόνια της κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο, με την καγκελάριο της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι αλλαγές αυτές θα προέλθουν από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο «θέλουμε τη βοήθεια της Γερμανίας», πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα μεγάλο κοινό επενδυτικό πρόγραμμα Ελλάδας – Γερμανίας, «ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που θα αφορά την ενέργεια, τις πράσινες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμάτων». Το πρόγραμμα εντάσσεται και στο κοινό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ πρόσθεσε για το ίδιο θέμα ότι «έχουμε περιγράψει έναν οδικό άξονα οικονομικής συνεργασίας με τη Γερμανία». Σε αυτό εντάσσεται και η ΔΕΗ που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση και την εξυγιαίνουμε, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Για να να επεκταθεί η ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ανάπτυξης θα κάνουμε ένα μεγάλο ανοικτό συνέδριο που θα αφορά την ενέργεια και θα παρουσιάσει τις ευκαιρίες για γερμανικές επενδύσεις.

«Είναι σημαντικό να αλλάξω το αφήγημα για τη χώρα μου. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δίνει πολλές ευκαιρίες σε επενδυτές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα υπογρεάμμισε ότι «είναι υψηλά αλλά η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους».« Πρώτα θα ανακτήσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα που συνδέονται με το θέμα του χρέους» πρόσθεσε. Ωστόσο σημείωσε, «όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη, τόσο θα διευκολυνθεί και η διευθέτηση του χρέους. Σημείωσε πάντως ότι τα θέματα των πλεονασμάτων είναι ζητήματα που συζητούμε με τους θεσμούς. «Τα θέματα των θεσμών αφορούν τους θεσμούς, εμείς θα κερδίσουμε αξιοπιστία ως μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που φέρνει τη ανάπτυξη στη πρώτη γραμμή. Εφόσον χρειαστεί, θα το συζητήσουμε στην κατάλληλη στιγμή».

«Να δείξει αλληλεγγύη η Ευρώπη στο μεταναστευτικό»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε και το μεταναστευτικό. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να αυξηθεί η ροή της επιστροφής των μεταναστών προς την Τουρκία και παράλληλα θα φροντίζει οι συνθήκες για τους πρόσφυγες να είναι ανθρώπινες». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη. «Πρέπει να εργαστούμε μαζί για το μεταναστευτικό και γνωρίζω ότι είναι προτεραιότητα και της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μεταναστευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «οι ροές μεταναστών και προσφύγων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες». Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί στο μεταναστευτικό με αμοιβαίο όφελος στην Ευρώπη, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε ελεύθερη διακίνηση και Σένγκεν, η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες που επωφελούνται από την Σένγκεν, αλλά δεν μετέχουν στην κατανομή των προσφύγων». Προανήγγειλε δε, ότι οι πολιτικές ασύλου στην Ελλάδα θα αλλάξουν εντός των προσεχών μηνών.

«Μιλήσαμε για Τουρκία και Κυπριακό, Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Για το Σκοπιανό ανέφερε ότι είναι γνωστή στην καγκελάριο η θέση του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά ελαττώματα που όμως μπορούν να αμβλυνθούν με την ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας.

Για τις γερμανικές επανορθώσεις είπε ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα και ευαίσθητο αυτό των γερμανικών επανορθώσεων. Σημείωσε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο θα θέλαμε να κλείσει κα είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απευθύνει Ρηματική Διακοίνωση στη Γερμανία με την οποία ζητούμε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. «Περιμένουμε ανταπόκριση και θεωρούμε ότι η διευθέτηση θα συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών», δήλωσε επιπλέον.

Συνολικότερα ανέφερε ότι «η νίκη μας στις εκλογές έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από την καθήλωση και να παράλληλα να αντιμετωπίσει το λαϊκισμό. Το αποτέλεσμα είναι απόδειξη της ωριμότητας του ελληνικού λαού».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στα γερμανικά κλείνοντας τις δηλώσεις του, ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ για τη φιλική υποδοχή. Επίσης ευχαρίστησε και το γερμανικό λαό για την κατανόηση που έδειξε στον ελληνικό λαό και απηύθυνε πρόσκληση στην καγκελάριο, λέγοντας, «ελπίζω να μπορέσω να ανταποδώσω».

Υπέρ της δημιουργίας του απαραίτητου πλαισίου για την ελληνογερμανική συνεργασία στην “πράσινη” οικονομία τάχθηκε η Άγγελα Μέρκελ

Την σημασία της δημιουργίας του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου και της ανταλλαγής απόψεων σε αυτή την κατεύθυνση ανέδειξε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Φόρουμ ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε αυτό το φόρουμ μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα: από τη μία πλευρά να προσκαλέσουμε επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, στον τομέα π.χ. των απορριμμάτων και στων τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στον κλασικό τομέα της οικονομίας της ενέργειας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Καγκελαρία και τόνισε ότι ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πράσινη, περιβαλλοντική τεχνολογία, είναι πάντα σημαντικό και το πλαίσιο. «Δεν μπορώ να κάνω διαχείριση απορριμμάτων χωρίς να έχω το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι η γερμανική πλευρά μπορεί σε αυτό να συμβουλεύσει την Ελλάδα. «Μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις για το νομικό πλαίσιο όλου αυτού και επειδή πρώτα πρέπει να προετοιμαστεί, θα λάβει χώρα αρχές του επόμενου χρόνου, ώστε να έχουμε τότε και πραγματικά αποτελέσματα», κατέληξε η Καγκελάριος.

Αγγ. Μέρκελ: «Έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική»

«Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε συναντηθεί συχνά στο παρελθόν, αλλά τώρα με την νέα ιδιότητά του», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική».

Η καγκελάριος ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησαν «για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι καλές και μπορεί να εντατικοποιηθούν. Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί».

Για το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της που «η καινούργια κυβέρνηση θέλει να δώσει “σάρκα και οστά” σε αυτή τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να υπάρχουν επιστροφές προσφύγων», όπως είπε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες« και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ αναφερόμενη στις χώρες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε: «Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους […] Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».

Το κλίμα και η δυναμική στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί

«Η νέα κυβέρνηση έχει εργαστεί παρά πολύ κατά την περίοδο του καλοκαιριού και έχει ήδη προχωρήσει κάποια πράγματα, κάτι το οποίο πιστεύω έχει βελτιώσει το κλίμα και τη δυναμική στην Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Συμμεριζόμαστε πολλές απόψεις», δήλωσε η καγκελάριος και επισήμανε ότι, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει όσα είχε παρουσιάσει ήδη προεκλογικώς.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, συνέχισε η κ. Μέρκελ, θα υλοποιήσει την ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων πολύ πιο γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιριες και για γερμανικές επιχειρήσεις. «Αυτό σίγουρα η γερμανική επιχειρηματικότητα θα το αξιοποιήσει ευχαρίστως», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «η τωρινή ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα κάνει πιο εύκολα εκπληρώσιμες τις υποχρεώσεις που η Ελλάδα έχει ακόμη στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας», καθώς, όπως είπε, η ψυχολογία έχει μεγάλη σημασία.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, η Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ένα κεντρικό σημείο της δουλειάς της νέας κυβέρνησης είναι και να γεμίσει αυτή τη συμφωνία με περιεχόμενο. «Ήδη, χάσαμε πολύ χρόνο χωρίς ο πραγματικός μηχανισμός αυτής της συμφωνίας να έχει τεθεί σε λειτουργία», ανέφερε.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ: «Μιλήσαμε για τα θέματα της διεύρυνσης, δηλαδή, για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας και Μαυροβούνιου και για το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει μια σειρά από κοινές πτυχές τις οποίες στις διμερείς μας σχέσεις θα τις επεξεργαστούμε περαιτέρω και να τις εφαρμόσουμε».

«Συμφωνώ με τον κ. Μητσοτάκη ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ»

Στην ερώτηση για το μεταναστευτικό, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε: «Και εμείς διαπιστώσαμε την αύξηση ροών τους καλοκαιρινούς μήνες, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν και χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση θέλει και δεσμεύεται με τη συμφωνία (σ.σ. ευρω-τουρκική).

Συζητήσαμε τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε Ελλάδα και Τουρκία και συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είμαστε μακρυά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση», κατέληξε η καγκελάριος.

Ερωτηθείσα για το Brexit, η κυρία Μέρκελ σημείωσε: «Έχοντας κατά νου την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχω καινούρια θέματα, θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία».

Για τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, η καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία έχει συστρατευθεί με τη Ρωσία και την Κίνα και θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα