back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αποκλειστικό: Προς εξαίρεση επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις

Διαβάστε επίσης

Ρήτρα εξαίρεσης επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και παρεμβάσεις σε ολόκληρο το πλέγμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προωθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, δύο είναι οι δυνατότητες εξαίρεσης επιχειρήσεων από την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, με ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας:

  • Η πρώτη, αφορά σε επιχειρήσεις με αποδεδειγμένα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα βιωσιμότητας (όπως “κόκκινος δανεισμός”, διαδικασία εξυγίανσης και πτώχευση).
  • Η δεύτερη δυνατότητα, αφορά στην επιλογή των κοινωνικών εταίρων να προβλέψουν εξαίρεση για ειδικές κατηγορίες (όπως νεοφυείς επιχειρήσεις από νέους ηλικίας έως 25 ετών, όσες δραστηριοποιούνται σε περιοχές με ποσοστό ανεργίας υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας).

Σε κάθε περίπτωση από τις παραπάνω, θα υπερτερεί η επιχειρησιακή σύμβαση της κλαδικής, ενώ οι αποδοχές δεν θα υπολείπονται του κατώτατου μισθού (650 ευρώ μικτά).

Το μέτρο, θα εφαρμοστεί από την ψήφιση της σχετικής διάταξης και μετά, χωρίς αναδρομική ισχύ.

Ωστόσο, χιλιάδες επιχειρήσεις ήταν και παραμένουν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και επομένως, δυνητικά, μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων αυτών.

Παράλληλα, θα υπάρξει ρύθμιση για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ώστε η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων να πραγματοποιείται μόνο εφόσον οι συμμετέχοντες στην διαπραγμάτευση καλύπτουν τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων του κλάδου.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα