back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γερμανία: Εκλογές σε Βρανδεμβούργο και Σαξονία

Διαβάστε επίσης

Οι σημερινές κρατιδιακές εκλογές στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο αναμένεται να αναδείξουν μεγάλο νικητή την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σαξονία

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στη Σαξονία τα ποσοστά της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) μπορεί βρίσκονται στο 32%, αναδεικνύοντάς την πρώτο κόμμα, αλλά η Εναλλακτική για τη Γερμανία με ποσοστό 25% έρχεται δεύτερη, θέση εξασφαλισμένη, καθώς το ποσοστό του τρίτου κόμματος, της Αριστεράς, φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει το 14%.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 11%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με μόλις 8,5% (αν και, ούτως ή άλλως, στη Σαξονία τα ποσοστά τους δεν ήταν υψηλά ούτε στις προηγούμενες κρατιδιακές εκλογές του 2014 -12,5%) και οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι με 5% θα καταφέρουν οριακά να επανέλθουν στο κοινοβούλιο της Δρέσδης, πρωτεύουσας της Σαξονίας.

Σημαντική πτώση σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014 στη Σαξονία παρουσιάζει και η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών, παρότι θα τερματίσει πρώτη, καθώς το ποσοστό της τότε ανερχόταν στο 39,4%. Αντιστρόφως, η Εναλλακτική για τη Γερμανία το 2014 είχε ποσοστό 9,7%.

Πάντως, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν για το συγκεκριμένο κρατίδιο την Παρασκευή το ποσοστό των αναποφάσιστων ξεπερνούσε το 30%.

Βρανδεμβούργο

Στο Βρανδεμβούργο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Για την πρώτη θέση διαγκωνίζονται κυριολεκτικά οι Σοσιαλδημοκράτες (παρά τα πολύ χαμηλά ποσοστά τους σε ομοσπονδιακό εππίπεδο) και η Εναλλακτική για τη Γερμανία. Και τα δύο κόμματα κινούνται σε ποσοστά 20-21%. Στις εκλογές του 2014, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 31,9% και το ακροδεξιό κόμμα 12,2%.

Ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες με 18%, η Αριστερά με 15%, οι Πράσινοι με 14,8%, ενώ εισέρχονται στο κοινοβούλιο του Πότσδαμ τόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και οι Freie Wähler (Ελεύθεροι Ψηφοφόροι), ένα Kleinpartei, κόμμα με περιορισμένη παρουσία σε κάποια κρατίδια το οποίο δεν εκπροσωπείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αμφότεροι με το οριακό ποσοστό 5%.

Προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, αλλά μία τάση που φαίνεται να εδραιώνεται στη Γερμανία. Η κακή αρχή έγινε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017. Στο Βρανδεμβούργο, το ακροδεξιό κόμμα ήρθε τρίτο και μάλιστα με διαφορά μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας από τους Σοσιαλδημοκράτες που τερμάτισαν δεύτεροι. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, στη Σαξονία, η AfD τερμάτισε δεύτερη με μόλις 5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες που ήρθαν πρώτοι.

Τα χειρότερα όμως έπονται. Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου και στα δύο κρατίδια η Εναλλακτική για τη Γερμανία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Συμμετοχή σε κυβέρνηση

Παρά τα υψηλά ποσοστά, που όπως όλα δείχνουν, θα συγκεντρώσει η Εναλλακτική για τη Γερμανία, δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση κανένα κόμμα να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού μαζί της.

Οι σημασία των κρατιδιακών εκλογών

Οι κρατιδιακές εκλογές στη Γερμανία έχουν μεγάλη βαρύτητα. Είναι σημαντικές τόσο σε πρακτικό επίπεδο, δεδομένου ότι το γερμανικό σύστημα διοίκησης είναι αποκεντρωμένο και κάθε κρατίδιο έχει δική του κυβέρνηση που είναι επιφορτισμένη με πολλές αρμοδιότητες, όσο και σε επίπεδο συμβολισμού, καθώς δείχνουν τάσεις και διαμορφώνουν κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ περίμενε να διεξαχθούν οι εκλογές στην Βαυαρία και την Έσση τον Οκτώβριο του 2018, προτού ανακοινώσει την πρόθεσή της να παραιτηθεί από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.

Ακόμη και εάν δούμε τα δύο κρατίδια υπό το πρίσμα του πληθυσμού τους, δικαίωμα ψήφου στη Σαξονία έχουν 3,4 εκατ. πολίτες και στο Βρανδεμβούργο 2,1 εκατ., ήτοι σχεδόν το 10% των γερμανών πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου στη χώρα.

Γιατί τα δύο συγκεκριμένα κρατίδια είναι τόσο σημαντικά;

Το Βρανδεμβούργο και η Σαξονία είναι δύο κρατίδια με ιδιαίτερη βαρύτητα. Σε αυτά η άνοδος της ακροδεξιάς δεν συνδέεται τόσο με την μεταναστευτική πολιτική των ανοιχτών θυρών της Άνγκελα Μέρκελ -δεν είναι τα κρατίδια που έχουν πληγεί περισσότερο από το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Βρίσκονται στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Στην καρδιά του Βρανδεμβούργου βρίσκεται κυριολεκτικά γεωγραφικά το κρατίδιο του Βερολίνου. Παρότι το Νοέμβριο θα γιορτάσουμε την συμπλήρωση 30 ετών από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τα ανατολικά κρατίδια παρουσίαζουν ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών σε σύγκριση με το παρελθόν, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν στο επίπεδο των κρατιδίων της πρώην Δυτικής Γερμανίας. Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ συχνά τόσο την γερμανική κοινή γνώμη, όσο και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Τι θα γίνει με τον Μεγάλο Συναπισμό;

Πέραν της ανόδου της ακροδεξιάς, το δεύτερο διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι τα αρνητικά αποτελέσματα για τα δύο κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο –Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Αποτελέσματα που σίγουρα δεν θα λειτουργήσουν προς όφελος του ήδη καταπονημένου κυβερνητικού σχήματος. Παράλληλα, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν και εσωτερικά προβλήματα, καθώς βρίσκονται σε φάση αναζήτησης νέας ηγεσίας, η οποία θα αναδειχθεί σε συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Θουριγγία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη κρίσημη ημερομηνία είναι η 27η Οκτωβρίου, με τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Θουριγγία, ακόμη ένα κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου το κλίμα το οποίο φαίνεται να διαμορφώνεται είναι παραπλήσιο.

Η ώρα των αποτελεσμάτων

Οι κάλπες κλείνουν στις 19.00 ώρα Ελλάδος, όποτε θα βγουν τα exit poll, τα οποία παραδοσιακά στη Γερμανία, όπως και οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, είναι εξαιρετικά αξιόπιστα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα