back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αγανάκτηση στο Λονδίνο-Συνεδριάζει σήμερα η “σκιώδης” κυβέρνηση του Τζέρεμι Κόρμιν

Διαβάστε επίσης

Η απόφαση του συντηρητικού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν από το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη χώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις δεκάδες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να καταγγείλουν το «πραξικόπημα» – όπως καταγγέλλουν – του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Λονδίνο, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου το πλήθος, κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες, φώναζε ρυθμικά «Μπόρις Τζόνσον, ντροπή σου!». Στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι είχαν γράψει συνθήματα όπως «Ξύπνα, Βρετανία! Διαφορετικά θα βρεθείς στη Γερμανία του 1933» και «Οι δημοκράτες δεν φιμώνουν τη δημοκρατία».

Άλλη διαδήλωση προγραμματίζεται την Τρίτη έξω από το κοινοβούλιο, το οποίο εκείνη την ημέρα συνέρχεται για μια συνεδρίαση που αναμένεται να είναι από τις πιο θυελλώδεις. Βουλευτές θα προσπαθήσουν να θεσπίσουν νόμο για να εμποδίσουν την αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Εξετάζεται επίσης μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία έχει πλέον πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

O Κόρμπιν και άλλοι κοινοβουλευτικοί που εναντιώνονται στο λεγόμενο no-deal Brexit, σχεδιάζουν να νομοθετήσουν για να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον, να αποκλείσει αυτό το σενάριο. Ο Τζόνσον αντιτείνει ότι οι προσπάθειές του να συνάψει νέα συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ θα παρεμποδιστούν εάν επιτύχουν οι προσπάθειες στο Ουέστμινστερ να αποτραπεί το διαζύγιο χωρίς συμφωνία.

Αργότερα σήμερα, «θα συνεδριάσει η σκιώδης κυβέρνηση για να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς μας για να σταματήσουμε την καταστροφή του no-deal ενόψει της επανόδου του κοινοβουλίου» αύριο Τρίτη.

Ο Κόρμπιν θα πει σε ομιλία του στο Σάλφορντ, στη βόρεια Αγγλία, ότι η κίνηση του Τζόνσον να ανασταλούν οι εργασίες του κοινοβουλίου αποτελεί «επίθεση στη δημοκρατία στην οποία θα προβληθεί αντίσταση», σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου που δημοσιοποιήθηκαν.

Ακόμη και εάν εγκριθεί σχέδιο νόμου για την αποτροπή του no-deal, ο Μάικλ Γκόουβ, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Τζόνσον, απέφυγε να δεσμευθεί χθες ότι θα εφαρμοστεί.

«Εργαζόμαστε μαζί με άλλα κόμματα για να κάνουμε τα πάντα, ότι χρειάζεται για να απομακρύνουμε τη χώρα από το χείλος του γκρεμού», θα διαβεβαιώσει ακόμη ο Κόρμπιν. «Είναι μια μάχη των πολλών εναντίον των λίγων που έκαναν πειρατεία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να μεταφέρουν ακόμη περισσότερη εξουσία και πλούτο σε αυτούς στην κορυφή», συμπλήρωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα