back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διορθωτική διάταξη του Υπ.Εργασίας για την ρύθμιση χρεών στα ταμεία

Διαβάστε επίσης

Διορθωτική παρέμβαση στην ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την διευκόλυνση των οφειλετών, επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας με διάταξη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση, θα γίνεται σε δύο στάδια.

Πάντως, από τα έως τώρα στοιχεία, προκύπτει περιορισμένη ανταπόκριση στη νέα ρύθμιση.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνει ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τη ρύθμιση χρεών που ανέρχονται στα 35 δισ ευρώ…

Η υπό προώθηση διάταξη, παρέχει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και μετά τη 30η Σεπτεμβρίου.

Βασική προϋπόθεση για τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που θα μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης, είναι να υποβάλλουν την πρώτη απαιτούμενη αίτηση υπαγωγής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μπορεί να γίνει και μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, εφόσον έχει διαβιβαστεί το ποσό των οφειλών για τα έτη έως και το 2018, από τον ΕΦΚΑ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, με την υποβολή δεύτερης αίτησης, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ αυτή τη φορά.

Σήμερα, περίπου 1,5 εκατομμύριο οφειλέτες χρωστούν 35 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή των οφειλετών στη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία , είναι σημαντικά περιορισμένη.

Μόλις ένα μήνα πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αίτησης υπαγωγής, έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση μόλις 101.000 οφειλέτες για χρέη ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 109 εκατομμύρια ευρώ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα