back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με 21 λεωφορεία η μεταφορά των πρώτων αιτούντων άσυλο στη Νέα Καβάλα

Διαβάστε επίσης

Σήμερα το απόγευμα, στις 18:30, αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πρώτο πλοίο, που μεταφέρει περίπου 640 αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο, με στόχο την αποσυμφόρηση του νησιού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο ΑΠΕ πηγές από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος έχει αναλάβει τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα περιμένουν 21 λεωφορεία, σε κάθε ένα από τα οποία θα βρίσκεται συνοδός του οργανισμού. Επίσης, στο λιμάνι θα υπάρχουν και διερμηνείς για την υποστήριξη της διαδικασίας.

Όλοι οι αιτούντες που έχουν επιβιβαστεί στο πρώτο πλοίο (σύμφωνα με τον ΔΟΜ ο αριθμός τους ανέρχεται σε 642 άτομα) θα μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας.

Αύριο, γύρω στις 6 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί η άφιξη του δεύτερου πλοίου στη Θεσσαλονίκη, που θα μεταφέρει 722 άτομα από τη Λέσβο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ΔΟΜ, οι 343 αιτούντες θα κατανεμηθούν σε διάφορες δομές της Βόρειας Ελλάδας (κέντρα φιλοξενίας και ξενοδοχεία) και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα.

 

Εν τω μεταξύ, με επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 10 και μισή το πρωί το πρώτο μέρος της μεταφοράς 1.500 αιτούντων άσυλο από τους καταυλισμούς της Μυτιλήνης σε δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν 635 άτομα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι (συνολικά ο στόχος της μετακίνησης φτάνει τα 1.500 άτομα) που θα μετακινηθούν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι 1.000 θα πάνε σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 4 το πρωί από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, ενώ ενεπλάκησαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν τα προσωπικά είδη των μετακινουμένων.

Και άλλες αφίξεις

Σημειώνεται, ότι χθες το βράδυ, Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου προς Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο. Στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τουρκική Ακτοφυλακή κάνουν λόγο για περίπου 700 συλλήψεις ατόμων που περνούσαν στο νησί από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα. Στο ίδιο διάστημα ξεπερνάνε τους 1.000 οι αφιχθέντες στη Λέσβο που υπέβαλαν αίτημα ασύλου.

Γ. Κουμουτσάκος: H κατάσταση είναι πραγματικά απάνθρωπη

«Στο κέντρο της Μόριας υπάρχουν 7.000 περισσότεροι άνθρωποι απ ότι χωράει η δομή«, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» και στην Νόνη Καραγιάννη.

«Η Ελλάδα είναι ο προμαχώνας της Ευρώπης στο μεταναστευτικό»

Όπως σημειώνει, «το απόγευμα θα φύγει δεύτερο πλοίο πάλι με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και ακολούθως τη Νέα Καβάλα. Το κέντρο του Κιλκίς θα είναι transit. Η κατάσταση στη Λέσβο είναι πραγματικά απάνθρωπη». Ο υπουργός είχε μιλήσει για την προσφορά και την αφοσίωση των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί. «Πρέπει οι Ευρωπαίοι να μας πουν αν η Ελλάδα μπορεί να κάνει συνεχώς χώρους υποδοχής. Οι δομές στην ενδοχώρα είναι σε οριακή κατάσταση, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει συνεχώς νέες δομές φιλοξενίας. Πρέπει να υπάρξει ένα όριο. Η Ελλάδα είναι ο προμαχώνας της Ευρώπης στο μεταναστευτικό».

«Δεν μπορεί να αποδεχτούμε τη λογική ότι η κατάσταση στη Μόρια θα αναπαράγεται στην ενδοχώρα», είπε ο κ.Κουμουτσάκος και σημείωσε ότι «οι επιστροφές τα τελευταία χρόνια ήταν σχεδόν μηδενικές».

«Το ότι το ΚΥΣΕΑ ασχολήθηκε με το μεταναστευτικό επιβεβαιώνει την πολυπλοκότητα του θέματος. Η διαδικασία ασύλου όπως είναι στη χώρα, είναι η πιο χρονοβόρα και αναποτελεσματική που υπάρχει στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Κ. Μουτζούρης: Η Λέσβος δεν αντέχει 15.000 μετανάστες

«Δεν μπορεί σε ένα νησί όπως η Λέσβος 90.000 κατοίκων, να έχουν συσσωρευτεί αυτή τη στιγμή 15.000 μετανάστες. Υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που ζητούσαμε και βλέπω σήμερα με χαρά να υλοποιείται με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, είναι ότι έρχονται σήμερα τα δύο πρώτα πλοία τα οποία θα μεταφέρουν από τη Λέσβο περίπου 1500 μετανάστες», τόνισε ο Κώστας Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μιλώντας στην εκπομπή «Καθαρή Έξοδος» και στους Τζίνα Μοσχολιού και Νεκτάριο Νώτη.

«Αυτοί οι άνθρωποι, συσσωρευμένοι στα δύο στρατόπεδα, όπου το ένα είναι δυναμικότητας 3.500 ανθρώπων και τώρα είναι 10.000 άνθρωποι, ταλαιπωρούνται. Κατά συνέπεια, και για τους ίδιους, αλλά και για τους κατοίκους του νησιού αυτό είναι μία αλλοίωση. Τί αποτέλεσμα έχει αυτή η αλλοίωση; Τα σχολεία των μεταναστών δε λειτουργούν, δεν μπορούν να επιτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ενώ σε 1-2 μήνες αρχίζει ο χειμώνας. Εάν συνεχίσει η είσοδος μεταναστών με τους ρυθμούς των προηγούμενων ημερών πιθανόν να χρειαστεί σύντομα να επαναληφθεί αυτή η εκκένωση. Δεν μπορεί αυτή η προσέλευση να απορροφάται από τους 90.000 κατοίκους της Λέσβου. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα