back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θερμό φθινόπωρο προετοιμάζουν τα συνδικάτα για την κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για εξαιρέσεις στις κλαδικές συμβάσεις, το ασφαλιστικό και τον συνδικαλιστικό νόμο, έχουν ενεργοποιήσει τα αρνητικά αντανακλαστικά των συνδικάτων, τα οποία θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από τις 7 Σεπτεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η ΔΕΘ.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στους κόλπους των συνδικάτων έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την ρήτρα εξαίρεσης επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που αποκάλυψε ο “ΑΘΗΝΑ 9.84” σε συνδυασμό με τις επικείμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου, 7 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια στην συμπρωτεύουσα.

Λόγος…

Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες:

Ξηλώνεται και πάλι το πουλόβερ των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες διασφαλίζουν τα οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Δίδεται στους εργοδότες το “πράσινο φως” για αναιτιολόγητες απολύσεις.

Επιχειρείται ο έλεγχος και η απονεύρωση του συνδικαλισμού, μέσω της ηλεκρονικής καταγραφής συνδικάτων και συνδικαλιζομένων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ

αποκόπτεται η επικουρική σύνταξη από την δημόσια ασφάλιση και μετατρέπεται σε ιδιωτική.

…και αντίλογος

Στον αντίποδα, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, υπογραμμίζουν ότι:

Κατά την επιστροφή στην κανονικότητα, δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Γι αυτό, εξάλλου, η εξαίρεση από τις κλαδικές συμβάσεις συνοδεύεται από ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών κι εργαζομένων, έχει διττό στόχο: Αφενός μεν την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού, αφετέρου δε την ενίσχυση της συλλογικής εκπροσώπησης και των δύο πλευρών.

Η καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την διεξαγωγή απεργίας, διασφαλίζει την ανεμπόδιστη και καθολική συμμετοχή των εργαζόμενων στην άσκηση του δικαιώματός τους, ενώ οι  παρεμβάσεις στην επικουρική ασφάλιση, δημιουργούν ένα νέο, σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο σύστημα επικούρησης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα