back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δύσκολη μέρα για τον Μπόρις Τζόνσον στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

Διαβάστε επίσης

Δύσκολη μέρα για τον Μπόρις Τζόνσον στο Βρετανικό Κοινοβούλιο η σημερινή, μετά την προειδοποίηση του ότι θα ζητήσει εκλογές στις 14 Οκτωβρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου, την πρώτη μετά τις θερινές διακοπές, αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών και άλλοι από τον κόμμα των Εργατικών αναμένεται να καταθέσουν νομοσχέδιο έτσι ώστε να ανατραπεί ένα no deal Brexit, μία άτακτη έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. Το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να υπερψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών, θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να καθυστερήσει το Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, εκτός αν οι βουλευτές εγκρίνουν μία νεα συμφωνία ή υπερψηφίσουν μία άτακτη έξοδο έως τις 19 Οκτωβρίου.
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε χθες τους υπουργούς τους σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια απευθύνθηκε στον βρετανικό λαό. Το μήνυμά του ήταν σαφές. Εάν σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο περάσει νομοθεσία για να σταματήσει το no deal Brexit, το οποίο κατά τον ίδιο είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις διαβουλεύσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους, εάν του δέσουν τα χέρια με αυτόν τον τρόπο, τότε δεν έχει άλλον δρόμο από την προκήρυξη εκλογών – έστω και αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί.

Οι βουλευτές του κόμματος των Συντηρητικών που δεν επιθυμούν άτακτο Brexit και οι Εργατικοί σχεδιάζουν να καταθέσουν ένα νομοσχέδιο που θα εμποδίζει την αποχώρηση του Μεγάλου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι δεν επιθυμεί εκλογές, αλλά η πρόοδος με την ΕΕ θα είναι “αδύνατη” εάν οι βουλευτές κερδίσουν.

Εν τω μεταξύ ο ηγέτης των εργατικών Τζέρεμι Κορμπίν δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για εκλογές.

Ο σκιώδης γραμματέας της Βόρειας Ιρλανδίας, Τόνι Λόιντ, δήλωσε αργότερα ότι οι Εργατικοί θα ψηφίσουν εναντίον οποιωνδήποτε κυβερνητικών σχεδίων για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών πριν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον νόμο, η πρόταση Τζόνσον χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων των 650 βουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου για να προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είδαν στο μήνυμά του πρωθυπουργού μία ξεκάθαρη απειλή για εκλογές στις 14 Οκτωβρίου, ενώ ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν βλέπει «να υπάρχουν οι συνθήκες» για να μην αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

Οι βουλευτές ή οι υπουργοί, οι οποίοι θα τολμήσουν να φέρουν αντιρρρήσεις στο σχέδιό του θα δουν τις καριέρες τους να τελειώνουν άδοξα, αφού όχι μόνο θα εξοστρακιστούν τώρα από το κοινοβούλιο, αλλά θα αποκλειστούν από τις επόμενες εκλογές – που απ’ ό,τι φαίνεται πλησιάζουν. Με αυτόν τον τρόπο, ο Τζόνσον στοχεύει να απαλλαγεί από τους αντάρτες Τόρις και να μπορέσει – εφόσον κερδίσει τις εκλογές – να συνεχίσει χωρίς εμπόδια στο Brexit, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

Μολονότι έχουν ακουστεί πολλά το τελευταίο διάστημα για το τι δεν θέλει η βρετανική αντιπολίτευση, αλλά και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, αρχίζει πλέον να ξεκαθαρίζει το τοπίο και για τις προθέσεις τους από τούδε και στο εξής.

Στόχος του Εργατικού Κόμματος – και όχι μόνο – είναι μια ακόμη παράταση του Brexit για τρεις μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020, το οποίο θα επιτύχουν βάσει νομοσχεδίου που σκοπεύουν να περάσουν σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες, προτού ανασταλούν οι λειτουργίες του κοινοβουλίου, όπως αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ο Τζόνσον.

Το Λονδίνο, θα έχει μία νέα διορία έως τις 19 Οκτωβρίου, για να εγκρίνει την όποια συμφωνία για το Brexit. Εάν αυτό δεν συμβεί, οι Βρετανοί βουλευτές θα αιτηθούν τη νέα παράταση. Εάν η Ε.Ε. από την πλευρά της αντιτείνει μία μεγαλύτερη παράταση, το κοινοβούλιο θα έχει στη διάθεσή του δύο ημέρες για να αποφασίσει.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για να κατηγοριοποιήσει το no deal Brexit σε «τεράστια καταστροφή», όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες. Το σχέδιο αυτό χρειάζεται την έγκριση των κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εφόσον εγκριθεί, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν ένα έκτακτο κονδύλι για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του άτακτου Brexit.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα