back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία ο Μπόρις Τζόνσον – Τελευταία ευκαιρία για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απώλεσε την οριακή πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.

Ο Φίλιπ Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο.

“Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (…) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου”, ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς”, πρόσθεσε.

Τελευταία ευκαιρία
Οι Βρετανοί βουλευτές έχουν σήμερα την τελευταία ευκαιρία για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου, προειδοποίησε ο Συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτουιν, κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή των Κοινοτήτων απόψε το βράδυ.

Οι βουλευτές θα κληθούν στο τέλος της συζήτησης να ψηφίσουν αν θα αναλάβουν την κοινοβουλευτική ατζέντα αύριο για να περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει το Brexit για τρεις μήνες.

“Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του κοινοβουλίου να μπλοκάρει μια έξοδο χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Αν η Βουλή ψηφίσει απόψε αυτήν την πρόταση, θα δώσει στον εαυτό της τη δυνατότητα να ψηφίσει για αυτό το νομοσχέδιο αύριο (…) Είναι ώρα αποφάσεων”, τόνισε ο Λέτουιν.

Ο Τζόνσον απειλεί ότι θα προσπαθήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν η κυβέρνησή του ηττηθεί στο κοινοβούλιο. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι στηρίζει την πρόταση του Λέτουιν και το κόμμα του είναι έτοιμο για εκλογές.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Κόρμπιν συμφώνησε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποτραπεί ένα άτακτο Brexit. “Αν δεν δράσουμε σήμερα, μπορεί να μην έχουμε άλλη ευκαιρία. Ο λαός, είτε ψήφισε υπέρ της αποχώρησης, είτε υπέρ της παραμονής, δεν ψήφισε να απενεργοποιήσουμε τη δημοκρατία”, τόνισε.

Πάνω από 16 δισ. δολάρια το κόστος ενός no-deal Brexit, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ
Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια εμπορική συμφωνία θα κοστίσει στην Βρετανία τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια δολάρια (14,6 δισεκ. ευρώ) σε εξαγωγικές απώλειες και πιθανώς θα κοστίσει πολύ περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη τις έμμεσες επιπτώσεις, ανέφερε σήμερα μια έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ).

«Η έρευνα της ΔΗΕΕΑ τονίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit) θα έχει ως αποτέλεσμα απώλειες τουλάχιστον 16 δισεκ. δολαρίων στις βρετανικές εξαγωγές, που ισοδυναμεί σε απώλειες περίπου 7% στις συνολικές εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», υπογραμμίζει η έκθεση.

«Αυτές οι απώλειες θα να είναι πολύ μεγαλύτερες εξαιτίας των μη δασμολογικών μέτρων, των διασυνοριακών ελέγχων και την επακόλουθη διαταραχή των δικτύων παραγωγής ΗΒ-ΕΕ», προσθέτει η ΔΗΕΕΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα