back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρεκόρ γυναικοκτονιών στην Γαλλία – Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Ξεκινάει σήμερα με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης ένα φόρουμ για την ενδοοικογενειακή βία όπου ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται να ανακοινώσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου που βρίσκεται σε έξαρση.

Μετά από τρίμηνη διαβούλευση ανάμεσα σε υπουργούς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και συγγενείς των θυμάτων, σήμερα ο Φιλίπ θα εγκαινιάσει το Φόρουμ ανακοινώνοντας μέτρα για την πρόληψη της βίας, την φροντίδα των θυμάτων αλλά και τις ποινές των δραστών.

Στο Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Ματινιόν θα συμμετέχουν εκτός από εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του δημοσίου τομέα και εκπρόσωποι των οργανώσεων αλληλεγγύης αλλά και συγγενείς των θυμάτων. Η επιλογή της σημερινής ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, αφού σχετίζεται με τον τετραψήφιο αριθμό άμεσης βοήθειας για γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που είναι 3919.

Από τον Ιανουάριο του 2019 έως και σήμερα, 100 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύζυγό ή σύντροφό τους ή από πρώην σύζυγο/σύντροφο. Την περσινή χρονιά (2018) 121 γυναίκες έχασαν την ζωή τους με τον ίδιο τρόπο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μία γυναίκα πεθαίνει από επίθεση του συντρόφου της κάθε τρεις μέρες.

Αντιδράσεις οργανώσεων

Οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και οι ακτιβιστές εκφράζουν έντονους φόβους για “επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης”, ενώ κάποιες οργανώσεις μποϊκοτάρουν το Φόρουμ. “Δεν αντέχουμε άλλες ανακοινώσεις που δεν συνοδεύονται από πράξεις και αποτελέσματα”, δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Αν Σεσίλ Μελφέρ.

Η ίδια μάλιστα παρουσίασε χθες μία σειρά από αιτήματα στα οποία κατέληξαν μετά από συζήτηση 25 μεγάλες οργανώσεις του χώρου. Το πρώτο και βασικό αίτημα είναι η γενναία αύξηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σημειώνεται ότι η Γαλλία ξοδεύει περίπου 78 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για την μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα