back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στον Συνήγορο του Πολίτη LGBTQI οργανώσεις για την επίθεση στα Εξάρχεια

Διαβάστε επίσης

Οι LGBTQI οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ζητούν την πλήρη διερεύνηση, τόσο ποινική όσο και πειθαρχική της πρόσφατης ομοφοβικής ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος δύο πολιτών από άντρες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Οι οργανώσεις θεωρούν ότι το αρμόδιο Υπουργείο υποβιβάζει το περιστατικό σε «διαπληκτισμό μεταξύ αστυνομικών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας», ενώ αφορά ομοφοβική ρατσιστική επίθεση αστυνομικών σε βάρος πολιτών.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι ήδη σχηματίζεται δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία, όσο και για τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας σε βάρος των δύο αστυνομικών δραστών της ρατσιστικής ομοφοβικής επίθεσης. Ωστόσο θεωρούμε ιδιαίτερα προβληματική την αναφορά στην ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου σε «διαπληκτισμό μεταξύ αστυνομικών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού.  «Ανησυχούμε πως επιχειρείται υποβάθμιση του περιστατικού. Η επίθεση έχει ομοφοβικό και ρατσιστικό κίνητρο. Εμείς και άλλες LGBTQI οργανώσεις θα καταθέσουμε αίτημα στον Συνήγορο του Πολίτη έτσι ώστε να παρακολουθεί την έκβαση της υπόθεσης».

Το περιστατικό

Να υπενθυμίσουμε τι καταγγέλλει το ένα εκ θυμάτων της ομοφοβικής επίθεσης:

«Περπατούσαμε εχθές το βράδυ (σ.σ. 29.8.2019) με τον σύντροφό μου προς το Εξάρχεια. Γύρω στις 23:30 περάσαμε από την οδό Βασιλέως Ηρακλείου, πιασμένοι χέρι-χέρι. Εκεί, στα πλαϊνά της εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου, ήταν σταθμευμένη μια κλούβα των ΜΑΤ, με δύο φρουρούς που κάθονταν απ΄έξω. Εμείς, ενώ προχωρούσαμε πιασμένοι χέρι-χέρι, ακούσαμε κάποια στιγμή έναν απ΄αυτούς να λέει: «Κοίτα, τώρα περνούν κάτι παλικάρια, άλλο πράγμα».

Προσπερνώντας τους, ακούσαμε πάλι τον ίδιο αστυνομικό να λέει ειρωνικά: «Άντρακλες σκέτοι». Εκείνη τη στιγμή, γυρνάω και τον ρωτάω: «Συγγνώμη, σ΄εμάς αναφέρεστε»; Εκείνος με τσαμπουκά μου απαντά: «Ναι ρε, υπάρχει κάποιο πρόβλημα;» «Αν αναφέρεστε σ΄εμάς, μάλλον υπάρχει» , του απαντώ εγώ κι εκείνος, εντελώς, ξαφνικά μου ρίχνει μια κουτουλιά.

Από το χτύπημα το κεφάλι μου έγειρε, χτυπώντας με δύναμη τη μύτη του συντρόφου μου, που καθόταν πίσω μου.
Στη συνέχεια, αφού μας δήλωσε ότι δεν του αρέσουν οι φάτσες μας, μας είπε να τσακιστούμε να φύγουμε από εκεί. Το επανέλαβε κι ο 2ος αστυνομικός, ο οποίος άπλωσε το πόδι του μπροστά μου για να μου βάλει τρικλοποδιά. Ευτυχώς, με κράτησε ο σύντροφός μου και δεν έπεσα.
Περπατήσαμε γρήγορα μακριά τους σε κατάσταση σοκ. Λίγο αργότερα, έχοντας βρει κάπως την ψυχραιμία μας, πήραμε τηλέφωνο την αστυνομία για να καταγγείλουμε το περιστατικό».

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης.

Τα αιτήματα

Οι LGBTQI οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών  στέκονται στο πλευρό των δύο θυμάτων και ζητούν:

(1) Την πλήρη διερεύνηση και παραδειγματική τιμωρία των δύο αστυνομικών δίχως συγκάλυψη τόσο σε ποινικό όσο και σε πειθαρχικό επίπεδο.

(2) Την διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου σύμφωνα με το Άρθρο 82Α του Ποινικού Κώδικα και

(3) Παράλληλα, τα πάγια αιτήματα για τη δημιουργία αξιόπιστης και αποτελεσματικής Ανεξάρτητης Αρχής για τη διερεύνηση καταγγελιών παράνομων πράξεων ή αυθαιρεσιών της αστυνομίας σύμφωνα με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι υπάρχοντες μηχανισμοί (και ιδίως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων) δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα όπως έχει τονίσει ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης

(4) Τη συνεχή επιμόρφωση των σωμάτων ασφαλείας σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα