back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αφοπλισμένος ο Μπόρις Τζόνσον

Διαβάστε επίσης

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρότασή του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, αφού πρώτα υπερψήφισε το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το σενάριο του άτακτου Brexit.

O πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει. Ζητώντας εκλογές, ο Τζόνσον είπε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

«Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15ή Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Ο νόμος για την αναβολή του Brexit εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 299 να ψηφίζουν κατά.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν από την πλευρά του επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία στρατηγική για τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. «Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι έχει στρατηγική, αλλά δεν μπορεί να μας πει ποια είναι… και δεν μπορεί να την παρουσιάσει ούτε στην Ε.Ε… Δεν υπάρχει τίποτα εδώ», δήλωσε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εντολή του λαού για Brexit χωρίς συμφωνία.   «Αν ο πρωθυπουργός έχει ένα σχέδιο για το Brexit, θα πρέπει να το παρουσιάσει στο λαό με δημοψήφισμα ή εκλογές».

Στο μεταξύ, οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν απόψε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

«Αθλος» να επιτευχθεί νέα συμφωνία για το Brexit μέχρι 31 Οκτωβρίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφιβάλλει κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπως επιθυμεί ο Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

«Η ιδέα ότι μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να κατατεθεί μια πρόταση, να την διαπραγματευτούμε, να εγκριθεί από τη σύνοδο (κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου) και κατόπιν να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς βουλευτές συνιστά άθλο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε», σημείωσε αυτή η ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νewsroom Αθήνα 9.84

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα