back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επιστροφή στα θρανία: «Είμαστε έτοιμοι» δηλώνει το υπ. Παιδείας – 30.000 κενές θέσεις υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες μαθητές ετοιμάζονται σε μία εβδομάδα να επιστρέψουν στα θρανία μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την πλήρωση μεγάλου ποσοστού των κενών θέσεων δασκάλων και καθηγητών πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της επικράτειας.

Οι εκπαιδευτικοί τα υπολογίζουν γύρω στα 30.000.

Μία εβδομάδα απέμεινε για το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς 2019-2020 και όπως κάθε χρόνο ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του αρμόδιου υπουργείου είναι τα χιλιάδες κενά σε δάσκαλους και καθηγητές. Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, τα κενά στα σχολεία κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 30.000. Από αυτά, τα 19.000 αφορούν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τα υπόλοιπα εντοπίζονται σε νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Τις προηγούμενες ημέρες, στις συναντήσεις που είχε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη με τους εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καλυφθεί το 70% των κενών με το πρώτο «πακέτο» προσλήψεων αναπληρωτών, πριν το πρώτο κουδούνι της 11ης Σεπτεμβρίου και πιο συγκεκριμένα έως την ερχόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Για τα υπόλοιπα κενά θα γίνει προγραμματισμός με άμεση υλοποίηση, εφόσον διαπιστωθεί σύντομα ο ακριβής αριθμός τους. Οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων θα γίνουν με βάση τους περσινούς πίνακες ενώ τη Δευτέρα έληξε και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – δήλωσης περιοχών προτίμησης.

Προγράμματα σπουδών

Η υπουργός Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει πολλάκις ότι μελετάται ένα νέο πρόγραμμα σπουδών από το Δημοτικό έως το Λύκειο με έμφαση στον εμπλουτισμό του υπάρχοντος με νέες εκπαιδευτικές θεματικές όπως επιχειρηματικότητα, σεβασμός στον άλλο, προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, εθελοντισμός, διατροφή και υγιεινή. Επίσης, η κ. Κεραμέως έχει τονίσει ότι θα καθιερωθεί ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από τις τάξεις του γυμνασίου, ώστε να αναδεικνύονται οι κλίσεις και οι δεξιότητες των μαθητών.

Για το λύκειο, η υπουργός έχει χαρακτηρίσει ως «στοχευμένες» τις παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν, με άξονα το Εθνικό Απολυτήριο και τις προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη. Από την άλλη, στόχος είναι να ενισχυθεί η εκμάθηση ξένων γλωσσών και γνώσεων πληροφορικής, καθώς επίσης και η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων όπως η κριτική και συνθετική σκέψη και η ομαδική εργασία, αλλά και ψηφιακών δεξιοτήτων, δηλαδή ψηφιακή χρήση, ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακά δικαιώματα και ψηφιακό περιβάλλον.

Δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση

Για το σχολικό έτος 2019-20, η δίχρονη προσχολική αγωγή θα λειτουργήσει σε 103 δήμους, ενώ για 13 δήμους μετατέθηκε η εφαρμογή του μέτρου για το επόμενο σχολικό έτος (2020-21).

«Εξ αρχής ταχθήκαμε υπέρ της καθιέρωσης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, από την ηλικία των 4 ετών», είχε αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι «η απελθούσα κυβέρνηση δεν έδινε απαντήσεις και, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε προβλέψει τρόπους επίλυσης των πρακτικών προβλημάτων που θα ανέκυπταν από την εφαρμογή της ρύθμισης».

Μεταφορά μαθητών στα σχολεία

Όσον αφορά τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας, με διάταξη που ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δίνει παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2020 (από 30 Ιουνίου 2019 που ίσχυε) στην Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών, κατ εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, ώστε να αναθέσει την εκτέλεση των σχετικών δρομολογίων μεταφοράς μαθητών στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους, μέχρι την ολοκλήρωση των νέων διαγωνισμών. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να παρατείνει έως τις 30-6-2020, την εκτέλεση των συμβάσεων που ήταν σε ισχύ στις 30-6-2019, σε περίπτωση που δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες ή προσωρινοί ανάδοχοι στους εκκρεμείς διαγωνισμούς, σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση.

Πάντως το υπουργείο Παιδείας δρομολογεί και άλλες παρεμβάσεις, με αιχμή την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ωστόσο, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα, καθώς, όπως λένε στο Μαρούσι, ο χρόνος κατάθεσης των σχετικών νομοσχεδίων θα καθοριστεί σε μεγάλο μέρος από την εξέλιξη της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τον γενικότερο κυβερνητικό προγραμματισμό.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα