back to top
19.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θετικό ισοζύγιο στην αγορά εργασίας με 3.111 θέσεις- Το 60% ευέλικτη απασχόληση

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν έξι στις δέκα νέες προσλήψεις τoν Αύγουστο αφορούσαν ευέλικτες μορφές εργασίας αντί της πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Θετικό πρόσημο είχαν οι ροές μισθωτής απασχόλησης τον περασμένο μήνα , καθώς δημιουργήθηκαν 3.111 νέες θέσεις εργασίας.

Oι προσλήψεις ανήλθαν στις 195.425, αυξημένες κατά 8.265, σε σχέση με τις 187.160 που είχαν καταγραφεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι πέρσι, είχαν χαθεί τον Αύγουστο 7.748 θέσεις εργασίας, ενώ φέτος η κατάσταση αντιστράφηκε τελείως, με 10.859 νέες θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη δείχνουν ότι στο οκτάμηνο του 2019 (Ιανουάριος – Αύγουστος) έχουν δημιουργηθεί 3.073 νέες θέσεις εργασίας, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι η υψηλότερη επίδοση οκταμήνου ταυτίζεται με τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της ΝΔ και αποτελεί επιβεβαίωση της αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού κλίματος που έχει επέλθει.

Παράλληλα, διαψεύδει όσους επιχειρηματολογούσαν ότι η απόσυρση του βάσιμου λόγου απόλυσης θα έφερνε μεγάλο κύμα απολύσεων και κατάρρευση της αγοράς εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Ωστόσο, παραδέχεται και ότι οι νέες θέσεις εργασίας που προκύπτουν είναι σε ένα σημαντικό ποσοστό απόρροια των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. «Γι’ αυτό το λόγο, το αμέσως προσεχές διάστημα θα αναπτυχθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε μία προσπάθεια να αντιστρέψουμε και αυτόν τον δείκτη και να αναχαιτίσουμε το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας», επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας.

Ε.Αχτσιόγλου: Δύο αρνητικά ρεκόρ

«Οι δύο πρώτοι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ σημαδεύτηκαν από δύο αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας» σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της, «τον Αύγουστο το ποσοστό της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις σημείωσε ρεκόρ φτάνοντας το 57%, ενώ τον Ιούλιο είχε σημειωθεί αρνητικό ρεκόρ στις απολύσεις με απώλεια 14.691 θέσεων εργασίας».

Συνεχίζοντας, η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι «το ίδιο ακριβώς διάστημα η κυβέρνηση διευκόλυνε τις απολύσεις απαλλάσσοντας τους εργοδότες από την υποχρέωση να τις αιτιολογούν, κατάργησε μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες και απ’ ό,τι φαίνεται σχεδιάζει να καταργήσει ξανά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα